Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-07 16:42:00

Első alkalommal hirdették ki a Benkó-díj nyerteseit

Különleges helyszínen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektori dísztermében hirdette ki a világhírű Kossuth-díjas művész emlékére létrejött Benkó Sándor Művészeti Alapítvány a Benkó-díj nyerteseit. A díjat az Alapítvány Díjkuratóriuma klasszikus zene kategóriában Lugosi Dániel Ali klarinétművésznek, a Virtuózok tehetségkutató 2014-es győztesének, jazz/dixieland kategóriában Balogh Tamás billentyűsnek, zeneszerzőnek, számos jazz verseny korábbi díjazottjának ítélte. Az üvegklarinét díj Szász Károly iparművész munkája.

Első alkalommal hirdették ki a Benkó-díj nyerteseit
Fotó: atv.hu

Az Alapítvány évente díjazza a hazai zenei élet kiemelkedő fiatal tehetségeit. A Benkó-díjat, amely az erkölcsi elismerés mellett komoly pénzjutalommal is jár, három kategóriában – jazz/dixieland, komolyzene és könnyűzene - ítéli oda a Kossuth-díjas művészekből álló Díjkuratórium, melynek tagjai: Benkő László billentyűs-zeneszerző (Omega), Bogányi Gergely zongoraművész, Halász Judit színésznő-énekesnő, Kelemen Barnabás hegedűművész, Medveczky Ádám karmester, Miklósa Erika operaénekesnő és Szakcsi Lakatos Béla jazz zongorista-zeneszerző. Az idei évben könnyűzene kategóriában nem hirdetett nyertest a Kuratórium.
 
A művész családja által létrehozott Alapítvány célja, hogy Benkó Sándor emlékét megőrizze és ápolja. Az Alapítvány Kuratóriumának a család képviselőin kívül három neves szakember, közéleti személyiség a tagja. Dr. Batta András, Széchenyi- és Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora – egyben a Díjkuratórium elnöke - a mérnök-művész-egyetemi oktató munkásságának zenei oldalát, Dr. Józsa János akadémikus, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora a műszaki területet képviseli. Habsburg György, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet a művészhez fűződő szoros személyes kapcsolatra való tekintettel vállalta a kurátori tisztséget.
 
Az Alapítvány azt is célul tűzte ki, hogy rendszerezze, kutathatóvá tegye Benkó Sándor örökségét. Hosszútávú tervük az, hogy állandó, a közönség számára látogatható helyen állítják ki a nagyszámú fényképet, plakátot, film- és hanganyagot, hangszert, amelyek nem csupán a zenekar, de a teljes magyar zenei élet elmúlt 60 évének jelentős kordokumentumai.
 
A Benkó-díjra idén is 18-30 év közötti, kiemelkedően tehetséges, de még széles körben nem ismert zenészek pályázhatnak. A 2018-as év pályázati időszaka március 1-jétől június 30-áig tart.
 
atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink