Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-02 14:20:00

Martin Schulzékat sejti a pesti diáktüntetések mögött Palkovics László

Az oktatásért felelős államtitkár a Heteknek adott interjújában beszélt a diáktüntetésekkel kapcsolatos véleményéről, az oktatási reformokról, egy esetleges innovációs minisztérium létrehozásáról, valamint az önvezető autókról.

Martin Schulzékat sejti a pesti diáktüntetések mögött Palkovics László

A közelmúltban zajló tanár- és diáktüntetések kapcsán az nyilatkozta, hogy a kormány nyitott a párbeszédre. A diáktüntetések az államtitkár szerint viszont nem tényleges szakmai kritikát fogalmaztak meg, inkább egy politikai megmozdulásról lehet beszélni, amit ráadásul a német SPD pártalapítványa pénzelt.


„Ha a német szociáldemokraták ifjúsági szervezete támogat egy Magyarországon szervezett 1200 fős tüntetést, arra nehéz azt mondani, hogy nem pártrendezvény. Erről kár is vitát nyitni”

- mondta a politikus.

A Független Diákparlament kommunikációs koordinátora, Tarnay Kristóf szerdán azt sérelmezte az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hogy Palkovics László arra sem méltatta őket, hogy egy emailben magyarázza el, miért tartják irreálisnak a diákok követeléseit. Szerinte a kormány egyre több diákot hagy figyelmen kívül, eljön az idő, amikor ezt nem lehet már megtenni.

Ott tartunk, mint a Szilícium-völgy?

Magyarország innovációs helyzetével kapcsolatban az államtitkár a Heteknek elmondta (az Európai Unión belül jelenleg a 23. helyen áll), hogy hazánk „önvezető autók terén most ott tart, mint Németország vagy a Szilícium-völgy.” Ennek kapcsán kitért arra is, hogy miért nem került sor a fenti állításhoz mérten egy nagyobb ugrásra az innovációs rangsorban. „A hazai startup vállalkozások nem erőteljesek. Vannak próbálkozások, de nem sikerül végig vinni őket.”

Szóba került a Zalaegerszegen épülő autonómjármű-tesztpálya, amely költségvetési támogatásból épült, és a beruházástól sok külföldi cég innovációs központjának behozatalát várják. „A pálya megépítését azok a cégek kezdeményezték, akik már Magyarországon működnek… Vannak olyan cégek, akik azért jönnek Magyarországra, mert megépült a tesztpálya.”

atv.hu

A teljes interjút a Hetek legfrissebb számában olvashatják.

További belföldi híreink