Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-01-31 07:28:00

Nem lehet elbagatellizálni, ha bántalmazzák a gyereket az iskolában

Amíg régebben azért csúfoltak valakit, mert kövér, alacsony, vörös hajú, vagy szeplős, szemüveges volt, manapság inkább azért, ha nem jár márkás ruhában, márkás cipőben.

Múlt héten jelent meg a sajtóban a megdöbbentő hír, miszerint egy 15 éves lány leugrott egy békásmegyeri toronyház tetejéről. Tettének oka valószínűleg az lehetett, hogy iskolatársai kiközösítették, bántalmazhatták azért, mert anyagilag a családja nem olyan helyzetben volt, mint a többieké. A lány egy fővárosi elitgimnázium tanulója volt.

Balogh Ágnes pszichológus az ATV Start című műsorában elmondta az eset kapcsán, hogy manapság egyre elterjedtebb a verbális és internetes bántalmazás, erőszak a gyerekek körében.

Amíg régebben azért csúfoltak valakit, mert kövér, alacsony, vörös hajú, vagy szeplős, szemüveges volt, ma inkább azért, ha nem jár márkás ruhában, márkás cipőben. 

A pszichológus szerint az a baj, hogy a közösség nem elég homogén, a népszerű és népszerűtlen gyerekek között nagyon nagy a szakadék.

A szakember felhívta a figyelmet, hogyha a szülő tudomást szerez arról, hogy a gyermekét bántalmazzák, feltétlenül vegye fel a pedagógussal a kapcsolatot. Hangsúlyozta, hogy elsősorban az adott közösségen belül kell a problémát megoldani. Balogh nem tartja jó megoldásnak, ha a gyereket kiemelik a közösségből, mert akkor egy másik gyereket fognak bántalmazni. Azt kell tudatosítani a gyerekekkel, hogy a kirekesztés helytelen, legyenek elfogadóbbak a társaikkal, és legyenek segítőkészek, támogassák a bántalmazott társukat. Legfontosabb a prevenció, a megelőzés – hangsúlyozta Balogh Ágnes.

A pszichológusnő beszélt arról is, hogy az öngyilkossághoz vezető útnak vannak bizonyos jelei. Ha a gyerek zárkózottabb, kevesebbet kommunikál, gyakran betegeskedik, nem akar iskolába menni, romlanak a jegyei, ezekre oda kell figyelni. Arra kérte a szülőket, vegyék komolyan, ha panaszkodik a gyermekük és ne bagatellizálják el a dolgot. Különösen, ha a gyermek érzékenyebb, mint mások. Az ilyen iskolai bántalmazás akár a gyermek egész életére rányomhatja a bélyegét – szögezte le a pszichológus.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink