Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-01-29 14:29:00

Trump után Orbán Viktor is kilépne az ENSZ-tárgyalásokból?

A miniszterelnök és a nemzetbiztonsági kabinet már mérlegeli, hogy Magyarország is kilépjen-e az ENSZ migrációs tárgyalásából, mely februárban kezdődik. Egyre dühösebb kormányzati nyilatkozatok szólnak arról, hogy az ENSZ-főtitkárának nyilatkozatai bevándorláspártiak, azokban Brüsszel és Soros György elképzelései köszönnek vissza.

Trump után Orbán Viktor is kilépne az ENSZ-tárgyalásokból?

Két hete sincs, hogy Orbán Viktor arról beszélt a közrádiós interjújában a világmigráció, a népvándorlás kapcsán, hogy az ENSZ jól láthatóan olyan programokat és dokumentumokat készül elfogadni, melyek a világméretű népvándorlást támogatják, ezek ellentétesek Magyarország érdekeivel. "Ez egy olyan veszély, amellyel foglalkozni kell" - mondta a miniszterelnök. Az amerikaiak nem véletlenül léptek ki az erre vonatkozó tárgyalásokból, mert úgy látják, hogy ott számukra kedvezőtlen döntések fognak születni, amiket nem tudnak megelőzni. "Én osztom ezt az aggodalmat. Ezen nekünk is el kell gondolkodni. De higgadt döntést kell hozni" - hangoztatta Orbán Viktor a közrádióban az ügyben.

Az Egyesült Államok decemberben jelentette be, hogy Trump elnök döntése alapján kilépnek az ENSZ-hez köthető Migrációs Globális Kompakt kidolgozásából. Az ENSZ-ben 2016 szeptemberében megszületett egy nyilatkozat, amely az egész világot lefedve próbálja a migrációt szabályozni. Ebben a dokumentumban fektették le, hogy két – a migrációról és a menekültügyről szóló – dokumentumot szükséges megalakítani, ami a legjobb gyakorlatokat és a minimum standardokat tartalmazza majd. Ennek a két dokumentumnak a tárgyalása kezdődik meg februárban. Ebből a munkából vonult ki az Egyesült Államok.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában "megengedhetetlennek" nevezte, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár a vitát megelőlegezve gyakorlatilag eredményt hirdetett úgy, hogy egyébként világosan tisztában lehet azzal a ténnyel, hogy ebben a kérdésben semmilyen módon sem élvezi a tagállamoknak egyöntetű egyetértését. A tárcavezető felidézte, hogy az ENSZ-főtitkár a nyilatkozatában lehetőségnek nevezi a migrációt, mert erősíti a gazdasági növekedést, csökkenti az egyenlőtlenségeket és összeköti a különböző társadalmakat. "Ha úgy fogjuk látni, hogy a véleményünket ebben a rendkívül fontos kérdésben a jövőben is figyelmen kívül hagyják, akkor annak a megfontolását javaslom majd a kormánynak, tekintsük át, hogy ezeken a tárgyalásokon van-e értelme részt venni" - mondta Szijjátó Péter.

Ma már az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hangsúlyozta, hogy az ENSZ készülő, migrációval foglalkozó határozattervezetében kísértetiesen visszaköszönnek az Európai Unió elképzelései, amely ellen a magyar kormány is harcol. Ezért a magyar kormánynak mérlegelnie kell, hogy mit tesz ebben a helyzetben. A nemzetbiztonsági kabinet foglalkozik az üggyel, mérlegelik, hogy Magyarorszák kilépjen-e a tárgyalásokból, vagy sem - erősítették meg munkatársunknak.

 

 

 

 

 

További belföldi híreink