Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-01-24 17:40:00

Horthy-mise: Lezsák nem visszakozik, Boross Pétert "mérhetetlenül zavarja" az egybeesés

Lezsák Sándor nem visszakozik, a parlament alelnöke ott lesz és beszél a Horthy-misén január 27-én – tudatta munkatársa az atv.hu kérdésére. Boross Péter sem mondja le a szereplést, bár "mérhetetlenül zavarja", hogy pont az auschwitzi haláltábor felszabadulásának évfordulójára, január 27-ére esik a Horthy-megemlékezés.

Lezsák Sándor, a parlament alelnöke ott lesz és fel is szólal a Horthy-misén január 27-én – tudatta munkatársa ma délután az atv.hu kérdésére. Arra, hogy Lezsák Sándor annak ellenére is részt vesz-e a Nagyboldogasszony Főplébánián a Horthy-megemlékezésen szombaton, hogy január 27. az auschwitzi haláltábor felszabadulásának a nemzetközi emléknapja is, a politikus munkatársa megerősítette: igen.

Lezsák Sándor tehát nem visszakozik a tiltakozások ellenére sem. Kerestük a politikust is, de nem értük el.

Boross: "Vállalom egy hibás vállalás következményeit"

Boross Péter sem mondja le a szereplést. Az ATV főmunkatársa telefonon beszélt a volt miniszterelnökkel, aki kérdésünkre, hogy lemondja-e a részvételét, azt mondta: "ez egy nagyon nehéz dolog". Négy hónappal ezelőtt kérte fel a KÉSZ Belvárosi Csoportja, és neki a sok dátum között eszébe sem jutott, hogy január 27-e az auschwitzi emleknap is. És bár "mérhetetlenül zavarja", hogy pont az auschwitzi haláltábor felszabadulásának évfordulójára, január 27-ére esik a Horthy-megemlékezés, az a legvalószínűbb, hogy elmegy, és beszél is.

Nem szeretem a gyávaságot, vállalom egy hibás vállalás következményeit is – mondta arra, hogy komoly tiltakozáshullám alakult ki a Horthy megemlékezés időzítése miatt.

Boross Péter azt mondta, a Horthy-misén azzal fogja kezdeni majd a beszédét, hogy megemlékszik Magyarország '44-es német megszállásáról, a zsidók elhurcolásáról és a Holocaust áldozatairól, és aztán Horthy Miklósról, "aki egyedülállóan le merte állítani a zsidók deportálását. 1943-ban azzal voltak tele a lapok, hogy Európában egyedül Magyarországon voltak biztonságban a zsidó családok".


Amikor az ATV főmunkatársa mindennek az abszurditására és arra emlékeztette, hogy Horthy Miklós maga ismerte el egy Teleki Pálnak írt levelében, hogy nem is érintkezik zsidókkal, hogy antiszemita volt, az 1920-as numerus clausus törvényre, továbbá arra, hogy a kamenyec-podolszki deportálások 1941-ben történtek, Boross Péter azt hangsúlyozta: neki Perjés Géza hadtörténész azt mondta, hogy a nem magyar állampolgárságú, az országból a kárpátaljai frontvonalon túlra deportált zsidókat ukrán milicisták végezték ki. (A kamenyec-podolszkiji tömegmészárlás a magyarországi zsidók deportálásának az első tömeges atrocitása volt, melynek során 1941. augusztus 27−28-án a Szovjetunió német megszállás alatt lévő nyugati részén, Kamenyec-Podolszkij közelében mintegy 23 600, nagyobbrészt Magyarországról kitoloncolt zsidót gyilkoltak meg német SS-alakulatok.)

Boross Péter meggyőződése szerint Horthy Miklós nem volt kollaboráns. A magyarországi zsidóság deportálása a Budapestre érkező Eichmann irányítása mellett zajlott – emlékeztetett. Munkatársunk közbevetésére, miszerint magát Eichmannt is meglepte, milyen alaposan előkészítették magyar részről a deportálásokat, Boross Péter úgy reagált: Horthy Miklóst nem mondták ki háborús bűnösnek. "Én áldozatnak tekintem őt". Végül a volt miniszterelnök azt magyarázta munkatársunknak, hogy Horthy Miklós kenderesi újratemetésén ő maga látta, hogy a koporsón volt egy nagy koszorú azzal a felirattal: "a hálás budapesti zsidóságtól". Csodálkozom, hogy az újságírók ezt nem látták – jegyezte meg.

További belföldi híreink