Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-01-24 11:06:00

Brüsszel, civilek, menekültek segítése: Schöpflin nem tudta, mit szavaz meg!

Schöpflin György nem tudta pontosan, mit szavaz meg az Európai Parlamentben, amikor igennel voksolt arra az állásfoglalásra, ami kimondja: a civil szervezetekkel együtt kell dolgozni a menekültek érdekében. Az ATV főmunkatársának a fideszes politikus azt mondta: nagyrészt egyetért a "Stop Sorossal". Aki nem a törvényen belül működik, "az a maffia" - állítja.

Brüsszel, civilek, menekültek segítése: Schöpflin nem tudta, mit szavaz meg!

Schöpflin György nem tudta pontosan, mit szavaz meg az Európai Parlamentben, amikor múlt kedden igennel voksolt arra az állásfoglalásra, ami kimondja: a civil szervezetekkel együtt kell dolgozni a menekültek érdekében. Az ATV főmunkatársának a fideszes politikus azt mondta: bevallom, nem tudom, miről szól ez az állásfoglalás. Én a Fidesz-csoport szavazási listája szerint szavaztam, amit Járóka Lívia készített el. "Ez egy másfél órás szavazás volt. Nagyon kimerítő. Az az újságíró, aki kritizál, csinálja végig !" - magyarázta a fideszes euró honatya munkatársunknak.

Arra, hogy ezek szerint ő nem kérdőjelezi meg a múlt szerdán bejelentett Stop Soros helyességét vagy alkotmányosságát, Schöpflin György úgy reagált: "nagyjából" egyet értek a Stop Sorossal, legyen transzparens minden, amivel a civil szerveztek gazdálkodnak. Arra, hogy a civiltörvény ezt rendezte már, most az idegenrendészeti távoltartás intézménye a déli határ, a reptér 8 kilométeres körzetéből tartana távol "migránssegítő" szervezeteket, a fideszes politikus úgy fogalmazott: a törvényen belül kell működni, aki nem ezt teszi, "az a maffia".

Arra, hogy ezt úgy kell-e érteni, hogy a menekülteket segítő NGO-kat "maffiázta-e le", Schöpflin György ragaszkodva az általa elmondottakhoz, megismételte: aki a törvényen belül van, az rendben van, aki a törvényen kívül, "az a maffia". Ezt láthattuk az olasz partoknál és Szicíliában is - zárta le a beszélgetést az éppen a repülőtérre igyekvő politikus.

A Magyar Nemzet írt arról, hogy a Fidesz brüsszeli képviselői - többek között Deutsch Tamás, Gyürk András, Gál Kinga, Schöpflin György és Szájer József - megszavazták azt az állasfoglalást, hogy a civil szervezetekkel együtt kell dolgozni a menekültek érdekében. A kormánypártok tíz európai parlamenti képviselője így igent mondott arra az állásfoglalásra is, ami a nőkről, a nemek közötti esélyegyenlőségről és „az éghajlati igazságosságról” is szól, és körülbelül 40 pontos. Az egyik pontban arra hívják fel az Európai Bizottságot, hogy kooperáljon a civil társadalmi és emberi jogi szervezetekkel, hogy a menekültek és a lakóhelyüket elhagyó személyek emberi jogait tiszteletben tartsák, különös tekintettel a kiszolgáltatott nőkre és lányokra.

Egy másik pontban a tagállamokat is felszólítják, hogy a nők és lányok bármilyen jellegű zaklatásának elkerülése érdekében a helyi civil társadalmi szervezetekkel együttműködve támogassák, erősítsék a lakóhelyüket elhagyó vagy migránsokat befogadó központokat, ahol nem állnak fenn a nemi alapú erőszak megelőzéséhez szükséges minimális feltételek.

Politikai pikantériája, hogy a szavazás egy nappal azelőtt történt, hogy Pintér Sándor belügyminiszter és a kormányszóvivő bejelentette a "Stop Soros" csomagot.

Fidesz: a párt EP-képviselői a nők elleni erőszakot elítélő határozatot szavaztak meg

A Fidesz európai parlamenti delegációja a nők elleni erőszakot elítélő és a női esélyegyenlőséget támogató parlamenti jelentést szavazta meg. A Fidesz ugyanis következetesen elítéli a nők elleni erőszakot és támogatja a nők esélyegyenlőségét. Ahogyan következetesen elutasítjuk például a kötelező betelepítési kvótát és támogatjuk azt, hogy Magyarország megmaradhasson magyar országnak. Szemben a magyar ellenzéki képviselőkkel, akik a Soros-terv végrehajtóiként Brüsszelben is mindent megtesznek és mindent megszavaznak annak érdekében, hogy hazánk bevándorló országgá váljon.

Ajánlom

További belföldi híreink