Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-01-24 06:46:00

Pörög az ingatlanpiac, további drágulás várható

Európa élmezőnyébe tartozunk a lakásárak emelkedésében – ez derült ki a legfrissebb Eurostat-elemzésből. 2015 és 2017 harmadik negyedévi indexe között 24,6%-kal drágultak a lakások, mindezt az infláció levonása után. Idén 10 százalék körüli lehet a drágulás mértéke, hosszabb távon ugyanakkor lassabb bővülési ütem várható a piacon. Az elemző szerint a mostani környezet kedvez az ingatlanpiacnak, a legnagyobb kereslet pedig a másfél-kétszobás lakásokra van.

Pörög az ingatlanpiac, további drágulás várható
Nagy a kereslet, az árakat is ez nyomta meg elsősorban

 – mondta Soóki-Tóth Gábor az ATV Start című műsorban, majd azzal folytatta: kedvező a hitelkörnyezet, míg a hozamok alacsonyak. Akik eddig a több tízmillió forintjukat különböző módon fektették be (értékpapírok, befektetési szolgáltatók), most úgy ítélték meg, hogy ez a legkedvezőbb befektetési forma.

Az Otthon Centrum vezető elemzője azt mondja, hogy az országban elsősorban a magyarok vásárolnak ingatlant, a válságos 2008-2013-as időszakot megelőzően a belvárosban viszont a „külföldiek nagyszámú jelenléte” volt jellemző, például az íreké, spanyoloké, vagy izraelieké. Az EU-ból érkező vásárlók megmaradtak, de nem nagy számban – emelte ki a szakember. Az írek például „el is tűntek” – vetette fel a műsorvezető, mire az elemző hozzátette, hogy ők „megégették” magukat. Ennek oka a következő:

ha a 2000-es évek elején egy belvárosi lakás négyzetméterára közel egymillió körül mozgott, akkor 2010 környékén csupán 300-350 ezerért lehetett már csak túladni ezeken.

Soóki-Tóth Gábor azzal folytatta, hogy jelenleg vannak olyan befektetők is, akik „komoly portfóliót építenek”, intézményes vásárlók is megjelentek már a piacon. A hazai magánbefektetők többsége ugyanakkor sokkal kisebb portfóliót épít, azt viszont tudatosan. Kiemelte, hogy az új építésnek eljött a reneszánsza, a hazai befektetők egyébként is a jó műszaki állapotban lévő lakásokat keresik a belvárosban, vagy azokon a helyeken, amelyek a közlekedésbe is jól vannak becsatolva.

fotó: mtiFotó: MTI

Egyértelmű, hogy a mostani trend felnyomja az árakat, de ezt csak lokálisan lehet értékelni. 

Azokra a helyszínekre koncentrálnak, ahol észrevehető az árnövekedés. Az elemző kiemelte: valóban kiszorulnak ezekből a városrészekből azok, akik kisebb tőkével rendelkeznek, és a maguk javára szeretnének ingatlant vásárolni.

A műsorvezető, Vujity Tvrtko szerint az is megfigyelhető, hogy minél kevesebb helyre akarnak minél több embert bezsúfolni egy újépítésű tömbben. Soóki-Tóth Gábor válaszában elmondta, a piac „elfogadja ezeket a termékeket is”. Fontos ugyanakkor, hogy hol helyezkedik el, mert az embereknek a „helyválasztási preferenciájuk” erős motiváció.

De hova fektetne be az elemző, ha több tízmillió forintja lenne?- kérdezte Tvrtko. A városi agglomeráció környékén érdemes telekben gondolkodni – mondta Soóki-Tóth, majd kiegészítette: „a városhatár környéke érdekes lett”. A CSOK-nak köszönhetően pedig inkább az újépítésű ingatlanokban gondolkoznak a családok- tette hozzá.

A felpörgött piac a használt ingatlanok árát sem nyomja le, sokkal inkább felértékeli azokat

 a szakember szerint, azért, mert „új társadalmi réteg jelenik meg abban a közegben”. A legnagyobb kereslet manapság a másfél-kétszobás lakásra van (42-60 négyzetméter közöttiek), ezek ugyanis már egy kisebb család igényeit is kielégítik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink