Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-01-19 05:10:00

„Rövid időn belül influenzajárvány lesz, ez biztos”

Január első két hetében csaknem 13 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az ATV Start vendége, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke, aki szerint hamarosan eléri az influenzajárvány az országot. Póta György azt is elmondta az adásban, hogy bár beoltatja magát, de miért nem az ingyenes vakcinát veszi igénybe.

Influenzajárvány küszöbén áll az ország – hívta fel a figyelmet rá szerdán Ónodi-Szűcs Zoltán. Az egészségügyi államtitkár azt is elmondta, hogy 1,3 millió adag ingyenes vakcina áll rendelkezésre, és még most sincs késő beoltatni magunkat.

Sokat cikkeztek már arról, hogy az idei szezonban Ausztráliából indult ki a járvány. Sokan emiatt kongatták a vészharangot, figyelmeztetve, hogy az eddigieknél is durvább lefolyású lehet a vírus. A Startban a HGYE elnöke részben cáfolta ezeket a híreszteléseket.

„A hozzánk jövő influenzajárványok előbb körbemennek a déli féltekén, minden évben” – kezdte Póta György, majd azzal folytatta, hogy Ausztráliában valószínűleg mutált a törzs, ez állhat a mostani híresztelések mögött is. Az Ausztráliában lévő mutáció az eddigiekhez képest több megbetegedést okozott, vagyis a déli kontinensen tömegében és lefolyásában is erősebb volt most a járvány. Az orvos hozzátette: azok a vírusok érnek ide az északi féltekére is, az enyhe tél pedig egyébként is segít az erősebb influenzajárvány kialakulásának.

Póta György sokallja azt a csaknem 13 ezer embert, akik az első két hétben influenzaszerű tünetekkel keresték fel orvosaikat. Elmondta, hogy náluk is sokan fordultak meg, úgy a múlt héten, mint karácsony előtt.

Ez leginkább az enyhe télnek köszönhető.

A kérdésre, miszerint kinek érdeme beoltatnia magát, azt mondta: külön kell venni azt, hogy kinek kell, és azt, hogy kinek érdemes. Leszögezi: az influenzavírus önmagában nem annyira veszélyes, mint amennyire az a köztudomásban forog. Sokkal inkább az alapbetegségekre van rossz hatással.

Akik mindenképp oltassák be magukat

Azoknál nagyobb a rizikófaktor, akik szív- és érrendszeri betegséggel küzdenek, idősek legyengült immunrendszerrel, olyan kezelést kapnak, ami magával húzza az immunrendszer legyengítését, vagy nagyon betegesek. Ilyen esetekben az influenza változásokat idézhet elő a szervezetben, ami az alapbetegség nagyfokú súlyosbodásához vezet. Nekik az orvos szerint mindenféleképpen kell oltás. Nem is az influenza miatt, hanem hogy az alapbetegségük ne súlyosbodjon annyira, ami után hónapokig kell kezelést igényelniük.

És hogy kinek érdemes? „Mindenkinek, aki nem akar influenzás lenni” – fogalmazott az orvos. A felnőttek közül annak javasolja, akik sok emberrel érintkeznek. Pedagógusok, egészségügyi dolgozók, vagy orvosok, akik

„nem tudjuk kivédeni annak lehetőségét, hogy egy járvánnyal napi szinten ne találkozzunk”.


Ő maga is beoltatja magát, mint ahogyan teszi minden évben. Ugyanakkor a két kapható vakcina közül inkább a pénzért kapható, úgynevezett hasított vakcinát használja. Mint mondja az HGYE elnöke, ezeknek kevesebb a szubjektív mellékhatása, míg az ingyenes oltás egy erősebb immunválaszt kiváltó, de kicsit több mellékhatással járó oltás. Utóbbiak egész, legyengített vírusokat tartalmaznak, nem véletlen esik meg, hogy sokan rosszul lesznek, esetleg még lázuk is lesz tőle. Maga sem tudja, hogy miért nem a kevesebb mellékhatással bíró vakcinát adják, de annyit elmondott, hogy az valószínűleg drágább.

Az orvos elmondta, hogy minél előbb érdemes beoltatni magunkat. „Rövid időn belül influenzajárvány lesz, ez biztos” – fogalmazott. Ha valaki később adja be – teszi hozzá –, akkor nem fejlődik ki a teljes fokú védettség, hiszen ahhoz jó két hét kell. Ebben az esetben, bár a tünetek enyhülhetnek, a betegség nem megúszható. Hogy mikor érdemes elgondolkodni az orvoson, azt mondta Póta György: ha a lázcsillapítóra sem reagál valaki láza, vagy olyan tünetei vannak, amik a normál életműködésben változást jelentenek, mint a légzészavar. Ekkor már szövődményre kell gondolni szerinte és érdemes elmenni az orvoshoz.

atv.hu

További belföldi híreink