Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-01-19 06:03:00

Diáktüntetés lesz ma délután: nem kell félniük retorzióktól?

A fiatalságuk siralmasan nagy része telik a felesleges tananyagok túlrészletezésével - állítják azok a diákok, akik meghirdették a "Ne menj suliba – demonstrálj az oktatásért” elnevezésű eseményt.

A tüntetés ma 16:15-kor lesz a Parlament előtt és eddig 12 ezren jelezték, hogy részt vesznek rajta.

Két évvel ezelőtt februárban a tanárok tüntettek, majd a szülők nem engedték iskolába gyermekeiket. Így hívták fel a figyelmet arra: változásra van szükség az oktatásban.

Most a diákok döntöttek úgy, a magyar oktatás igazságtalanságai ellen demonstrálnak a Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkán.

Az egész napos tüntetés három diák ötlete volt, a kezdeményezést a Független Diákparlament karolta fel azután, hogy tavasszal 80 pontos javaslatcsomagokat küldtek az Emberi Erőforrások Minisztériumának, de érdemi választ nem kaptak. Most arra kérik társaikat, pénteken ne menjenek iskolába.

A Független Diákparlament szóvivője hangsúlyozta, nem lógni akarnak, hanem azokra a problémákra akarják felhívni a figyelmet, amivel minden nap szembesülnek.

„Hetente akár több órát kell tanulniuk, mint egy általános felnőttnek dolgoznia. Azt, hogy olyan témákat és olyan anyagokat kérnek rajtuk számon, amelyek egyáltalán nem versenyképesek a későbbi felnőtt életük során"

 – mondta el Kormos Krisztián a Független Diákparlament szóvivője. Az Oktatói Hálózat is szolidáris a tiltakozókkal és az egyetemi polgárokat is arra bíztatta, vegyenek részt a demonstráción.

Az oktatási jogok miniszteri biztosa szerint, ha a szülő igazolja a hiányzást az iskolából, a diákokat nem érheti retorzió. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig elmondta: Magyarországon szabad véleménynyilvánítás van, ezért nem kell félnünk a diákoknak a megrovástól.

A szervezők azt mondják: ha a döntéshozók figyelmen kívül hagyják követeléseiket, további tüntetésekre lehet számítani.

atv.hu

További belföldi híreink