Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-01-17 14:16:00

Videó: így takarítják az ÁSZ épületét Gulyás Márton akciója után

Narancsszínűre festették a Közös Ország Mozgalom tagjai az ÁSZ épületét. A Készenléti Rendőrség rövid idő alatt berekesztette az akciót, a falat pedig egy karbantartó lemosta.

Videó: így takarítják az ÁSZ épületét Gulyás Márton akciója után
Fotó: atv.hu

Narancsszínű festékszórókkal mázolták össze, azaz “Fidesz-színűre” festették az Állami Számvevőszék épületét a Közös Ország Mozgalom tagjai ma délután – írja a merce.hu. Gulyás Márton szerint erre azért van szükség, mert az intézmény a Fidesz-KDNP kormány hatalmi eszközévé vált. Gulyás úgy véli, azzal, hogy a Számvevőszék büntetésekkel próbálja ellehetetleníteni az ellenzéki pártokat, megtagadta, hogy az embereket szolgálja.

A portál tudósítása szerint Gulyás arról is beszélt, hogy az akcióval nyilvánvalóvá akarja tenni, hogy az ÁSZ egyszerű politikai eszközzé vált a kormány kezében, nem végzi el közfeladatait, és arra kéri a polgárokat, ők is hozzá hasonló módon fejezzék ki azt, ha ezzel nem értenek egyet.

A merce.hu azt írja, az épületre néhány transzparens is kikerült “Orbán markában az ÁSZ” és “Pártállami Számvevőszék” feliratokkal. Mint írják, az akciót másodpercek alatt a Készenléti Rendőrség berekesztette, akik sorfalat álltak az ÁSZ épülete előtt, és igazoltatni kezdtek.

Gulyás a Mércének elmondta, a festékezésért ő vállalja a felelősséget, és arra számít, szabálysértési eljárást indítanak meg ellene és az aktivisták ellen.

Az ÁSZ épületéről egy karbantartó magasnyomású vízsugárral mosta le a festéket.

ÁSZ: "fizikailag is megtámadták"

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kommunikációs vezetője, Horváth Bálint szerint már nemcsak verbálisan, hanem "fizikailag is megtámadták" a magyar jogállam független ellenőrző intézményét, az ÁSZ-t, és egyúttal a dolgozóit is.

Horváth Bálint szerdán az MTI-nek arra reagált, hogy a Közös Ország Mozgalom aktivistái a nap folyamán narancssárga festékkel festették le az ÁSZ fővárosi, Apáczai Csere János utcai központjának épületét.

A kommunikációs vezető azt mondta: az első becslések szerint a műemléki védettségű épületben több százezer forintos kár keletkezett. Kizárólag a gyors rendőri beavatkozásnak volt köszönhető, hogy "nem történt nagyobb baj" - tette hozzá. Már elkezdték eltávolítani a festéket - jelezte.

Úgy fogalmazott: az erőszakos cselekedetek elkövetőinek viselniük kell a tetteik következményeit, és az ÁSZ is vizsgálja, hogy szükség van-e további jogi lépésekre.

atv.hu

További belföldi híreink