Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-01-17 18:07:00

Kisrepülővel érkező menekültek: újabb részletek derültek ki

Három afgán és nyolc vietnámi állampolgár utazott azon a repülőn, amely a román határ közelében, Kállósemjénnél a szántóföldön landolt. A gépet egy szolgálaton kívüli rendőr vette észre. A leszállás után az illegális utasok szétszéledtek, de a helyszínre riasztott rendőrök elfogták őket. A repülőgép pilótáját az utolsó információk szerint még keresik. A gépet egyébként a magyar hatóságok figyelték, de mivel az csökkentette a magasságát, elvesztették a radarokról. A helyiek szerint már nem először landolt a gép a közelben.

A repülőgép hangját a kora esti órákban egy kállósemjéni szabadnapos rendőr hallotta meg.
„Kinéztem, ekkor láttam, hogy egy alacsonyan szálló repülőgép megy el a házam fölött. Feltehetően landoláshoz készült, mivel elég alacsonyan szállt” – mondta Tóth János főtörzsőrmester Híradónknak.

Az ukrán gépből a landolás után a személyzet és az utasok is elmenekültek. A helyszínre érkező rendőrök 8 vietnámit a görög katolikus templom kertjében fogták el, míg három magát afgánnak valló embert egy buszról szállítottak le.

A Honvédelmi Minisztérium érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy már a határon túl észlelték az alacsony magasságban szálló azonosítatlan repülőt. A gép mozgásáról folyamatosan tájékoztatták az illetékes hatóságokat, amelyet követően a határvadász egységek azonnal intézkedtek. A repülőgép még a román légtérben olyan alacsonyra ereszkedett, hogy a radarjel megszűnt; Magyarországra már így lépett be.

A helyiek úgy tudják, hogy ez a gép már nem először járt Kállósemjén térségében.

A repülőgép utasairól a belügyminiszter azt mondta: megvizsgálják, hogy menekültek-e. Ha igen, akkor oltalmazotti státuszt kaphatnak. Ha nem akkor tiltott határátlépés miatt fognak velük szemben eljárni.
„Legegyszerűbb megoldás jelen pillanatban az ukrán visszaadási egyezmény hatályban van, feltételezhető, hogy Ukrajnából érkeztek ennek megfelelően ukrán szervezeteknek vissza fogjuk adni őket” – nyilatkozta Pintér Sándor belügyminiszter.

A géppel valószínű, hogy vissza akart repülni annak személyzete, de elakadhatott a sárban, ezért maradt a szántóföldön. A gépet szétszedik, és úgy viszik el a nyíregyházi repülőtérre.

atv.hu

További belföldi híreink