Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-01-16 18:31:00

Sorost fideszesek szerint sem lehet kitiltani most

Nem lehet Soros Györgyöt kitiltani, sem a magyar állampolgárságától megfosztani az Alaptörvény szerint – ez volt az atv.hu által megkérdezett fideszesek válasza az Origo mai hírére. Egyik ismert fideszes forrásunk úgy tudja: inkább a "Soros-szervezetek" esetleges kitiltásával kapcsolatos törvényjavaslatról tárgyalhat majd a kormány.

Sorost fideszesek szerint sem lehet kitiltani most

Fideszes politikusok szerint nem lenne jó ötlet Soros György kitiltása Magyarországról, akkor sem, ha ez csak egy szimbolikus lépés lenne, mert az üzenné: a kormány gyengének érzi magát Sorossal szemben. Ez felesleges, visszafelé sülne el, ártana a Fidesznek - ezt a véleményt fogalmazták meg fideszes politikusok munkatársunk érdeklődésére, miután a kormányközeli Origo ma délután azt írta: szerdán olyan törvényjavaslatról tárgyal a kormány, amely akár Soros György kitiltását is lehetővé teszi Magyarországról.

Forrásaink az Alaptörvény "G" pontjára és Pintér Sándorra hivatkozva úgy vélik: ha a kormány mégis ilyen jogszabály-módosításról döntene, "annak az Alkotmánybíróságon lenne a vége", hiszen magyar állampolgárt kitiltani nem lehet. A belügyminiszter is így nyilatkozott korábban: "A kitiltása lehetetlen Soros úrnak Magyarországról az Alaptörvény alapján. Magyar állampolgár. Magyar állampolgárt nem lehet kitiltani Magyarországról.”

Volt, aki felvetette, hogy ha a kitiltás előtt megfosztanák a magyar állampolgárságától Soros Györgyöt, "akkor talán..." Azonban erre sincs lehetőség az alkotmányos szabályok szerint. Lehet, hogy a kormányt bosszantja a "Soros-világ" Magyarországon, de a Fidesz-szavazók is furcsállnák, hogy Orbán Viktor, vagy a nagy előnnyel vezető Fidesz fenyegetve érzi magát a Soros-szervezetek által, egy ilyen ál, "törpeellenzékiséggel" szemben – fogalmazott forrásunk.

Van olyan kormányközeli forrás, aki mindössze annyit tudatott, hogy "fogalma sincs" a kérdéskörről. Míg egy másik ismert kormánypárti politikus azt mondta munkatársunknak:


ő úgy tudja, hogy nem Soros György személy szerinti kitiltásáról van szó, hanem a Soros-szervezetek kitiltásáról, amennyiben a valóságos működésük nem felel meg a statútumukban foglaltaknak, és veszélyeztetik a nemzet érdekeit.

De az általunk megkérdezettek többsége úgy vélte: a civiltörvény, melyet az Alkotmánybíróság épp ma tárgyal meg, elegendő szabályozás, feltéve, ha külföldről támogatott érintett szervezet betartja.

Egy másik forrásunk azt sem zárta ki, hogy ha a kormánypártok kétharmados szabályozáson akarnának változtatni Soros György, vagy a Soros szervezetek kitiltása érdekében, az nyilván sikertelen lenne, ha a Jobbik nem szavazná meg, de akkor a Fidesz elmondhatná, hogy a Jobbik Soros pártján van. Ha pedig ez válasz lenne arra az amerikai demokrata szenátorok által megfogalmazott felvetésre, hogy Magyarország esetében ismét meg kellene fontolni a kitiltást, ez rossz válasz, "a bosszú rossz tanácsadó" – mondta egy fideszes politikus.

 

 

További belföldi híreink