Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-01-15 06:20:00

Nyugdíjak: Hatalmasat nyertek, akik nem hallgattak a Fideszre

Átlagosan hetven százalékkal nőtt azoknak a megtakarítása, akik 2011-ben a magánnyugdíjpénztári tagságnál maradtak. Egy friss kimutatás szerint az eltelt években stabilan 10 százalék körül gyarapodtak a nyugdíjvagyonok, míg szakértők szerint elképzelhetetlen, hogy az állami rendszerben gyűjtők vagyona is így gyarapodjon.


„Most szeretnénk mindenkit arra rávenni és meggyőzni, hogy jöjjön vissza a biztonságot nyújtó állami nyugdíjrendszerbe.”

Erről 2010 végén beszélt Selmeczi Gabriella. A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott szerint a kormánynak azért kellett megvédenie a nyugdíjakat, mert a magánpénztárak rosszul gazdálkodtak a rájuk bízott pénzzel.

Egy friss felméréséből azonban nem ez derül ki. Az enpenzem.hu szerint a magánpénztáraknál körülbelül 58 ezer ember maradt, a hozamok alakulása alapján pedig úgy tűnik, a legtöbben nagyon jól jártak.

A portál számításai szerint az elmúlt hat évben átlagosan 70 százalékot növekedett azoknak a vagyona, akik nem tértek vissza az állami rendszerbe. Vagyis akinek 4 millió forint megtakarítása volt 2011-ben, az mostanra 6 millió 800 ezer forintot tudhat a számláján.

A legjobban teljesítő portfólió hat év alatt 81 százalékos vagyongyarapodást ért el, de még a leggyengébb, klasszikus portfólió is átlagban 20-30 százalékot hasznot hozott, 10 százalékos infláció mellett.

Mossák kezeiket?

2010-ben több Fideszes politikus is kampányolt a magánnyugdíjpénztárak ellen, Budai Gyula most mégis azt mondta: nem az ő szakterülete megítélni a kialakult helyzetet. „Én azt gondolom, mert ez egy teljesen bankjogi kérdés, amit itt nekem föltett, hogy milyen hozam, meg milyen kamat, meg mit tudom én. Azt kérem, hogy ezzel a kérdéssel forduljanak a nemzeti bank elnökéhez” - fogalmazott.

A szocialista Gúr Nándor szerint viszont a kormány képtelen ugyanekkora nyugdíjnövekedést garantálni az állami rendszer tagjai számára. „Gyakorlatilag akkor, amikor elrabolták, kifosztották a magánnyugdíjpénztárakat, amikor kényszerintézkedések sokaságait szülték, amikor belehazudtak a szemünkbe, és mondhatnék még ezernyi ilyen példát, akkor az aljasság netovábbját folytatták le” – mondta.

A nyugdíjszakértő elképzelhetetlennek tartja, hogy bármilyen kedvező megkülönböztetésben részesüljenek azok, akik az állami rendszert választották. Simonovics András azonban figyelmeztette azokat is, akiknek most növekedett a vagyonuk. Azt mondta: a piac esetleges változásai még befolyásolhatják a megtakarításokat.

Nyitókép: MTI / Kovács Attila

atv.hu

További belföldi híreink