Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-01-12 12:39:00

Tiborcz volt cége vs. OLAF: válaszolt az ügyészség

A csalás elleni hivatal a 2011 és 2015 közötti időszakot vizsgálta, amikor még Orbán Viktor veje volt a cég vezetője.

Tiborcz volt cége vs. OLAF: válaszolt az ügyészség

Komoly szabálytalanságokat talált az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert közbeszerzésekben – szemlézi a 24.hu a Wall Street Journal cikkét. Ebben az időszakban az Elios Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak volt a cége, 2015 végén vált meg a cégtől.

A Wall Street Journal arról ír, az OLAF már el is küldte a jelentést a magyar hatóságoknak, azzal a javaslattal, hogy tegyenek jogi lépéseket. Az Európai Bizottságnak pedig azt javasolták, hogy vegyék vissza Tiborczéktól a 12 milliárd forintot. A csalás elleni hivatal nem indíthat eljárást, ezért javasolta a magyar ügyészségnek, hogy tegye meg.

A Wall Street Journal megkereste az Európai Bizottságot is, ahol azt mondták, kiértékelik az OLAF-jelentést, aztán megvitatják az ügyet a magyar kormánnyal.

Legfőbb Ügyészség válasza

Az atv.hu kérdésére Fazekas Géza a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője az alábbiakat közölte szerkesztőségünkkel: 

"A Legfőbb Ügyészség megkapta az OLAF kérdéses ajánlását.

A Legfőbb Ügyészség az ajánlást a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező főügyészséghez fogja továbbítani.

Valamennyi olyan esetben, amikor az OLAF igazságügyi ajánlással fordul a Legfőbb Ügyészséghez, az ügyészség a protokoll szerint elrendeli a nyomozást, illetve amennyiben már folyamatban van a nyomozás, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolják és abban értékelik.

Az OLAF 2012 óta összesen 36 igazságügyi ajánlást (amely – a saját közigazgatási vizsgálatuk alapján – bűncselekmény gyanújára utalt) és 4 jelzést (bűncselekményre utaló adatok, iratok továbbítása – a büntetőeljárás indítására vonatkozó ajánlás nélkül) tett a Legfőbb Ügyészség felé.

A nyomozások eredményeként 2012-től a mai napig összesen 8 ügyben emelt vádat az ügyészség. Ezen ügyek közül ezidáig 1 ügyben jogerős marasztaló ítéletet hozott a bíróság. További 7 ügyben még nem született ítélet. 8 ügy megszüntetéssel zárult. Az összes többi ügyben jelenleg is folyamatban van a nyomozás.

Az OLAF ajánlások és jelzések nyomán indult büntetőeljárások ezen eredménye – a vádak és megszüntetések aránya – megegyezik az Uniós átlaggal. (A 2016. évi OLAF jelentés szerint az uniós átlag: 44%, SAPARD ügyek nélkül: 50%.)"

atv.hu

További belföldi híreink