Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-01-12 17:09:00

A lex-CEU-ról már nem dönt az Alkotmánybíróság április 8-a előtt?

Az Alkotmánybíróság minden bizonnyal zöld jelzést ad a civiltörvénynek. A lex CEU-ról azonban az AB nem dönt április 8-a, a parlamenti választás elött - legalábbis konzervatív alkotmányjogászok ezt mondják.

A lex-CEU-ról már nem dönt az Alkotmánybíróság április 8-a előtt?

A civiltörvénynek, melyet kedden kezd tárgyalni az Alkotmánybíróság, minden bizonnyal zöld jelzést ad majd a taláros testület, esetleg különvéleményekkel - konzervatív alkotmányjogászok ezt prognosztizálják.

Kedden mindenesetre még nem lesz döntés, hiszen sok a panasz, és első körben az alkotmánybírák a parlamenti ellenzéki pártok beadványáról tárgyalnak. A Fidesz álláspontja erre az, hogy a civiltörvényt a Jobbik, az MSZP, az LMP és a DK "megtámadta", de a Fidesz kitart a külföldről támogatott szervezetek pénzügyeinek az átláthatósága mellett, mert - idézzük - "a Soros-hálózattól meg kell védeni Magyarországot". Gulyás Gergely Fidesz -frakcióvezető a napokban Kis Jánosnak válaszolva a Narancs hasábjain azzal utasította vissza a "Fidesz által dominált Alkotmánybíróság" vádat, hogy a tizenöt tagú testületből nyolc alkotmánybíró és az elnök megválasztását legalább egy ellenzéki párt képviselői is vállaltan támogatták.

Az ellenzéki pártok indítványa szerint azonban sérti a jogbiztonságot, hogy a civiltörvény szövege nem egyértelmű például abban a vonatkozásban, hogy egy magyar személy külföldi bankszámláról, vagy egy külföldi magyar bankszámláról történő utalása számít-e külföldinek a törvény alkalmazásakor. A törvény hatálya alá tartozó egyesületek és alapítványok kötelesek bejelenteni a bíróságon, ha a kapott tárgyévi támogatások összege eléri 7,2 millió forintot. De a jogszabály nem vonatkozik a sporttörvény hatálya alá tartozó egyesületekre, vallási tevékenységet végző és nemzetiségi szervezetekre sem.

Brüsszel már tavaly kötelezettségszegési eljárást indított a civiltörvény miatt Magyarországgal szemben - csakúgy mint a lex CEU miatt.

A lex CEU ügyében az Alkotmánybíróság szinte biztosan nem hoz döntést a parlamenti választás, azaz április 8-a elött - prognosztizálják az ATV főmunkatársa által megkérdezett alkotmányjogászok. A kormánynak az az álláspontja - és ezt tavaly Brüsszelnek is megküldték -, hogy a kifogásolt és támadott felsőoktatási törvénymódosítás korlátozásai szükségesek és arányosak voltak, ráadásul meghosszabbították a határidőket is.

Sólyom László volt államfő, az AB alapító elnöke alkotmányellenesnek nevezte a lex CEU-t, Áder János viszont aláírta a törvényt. A kormány részéröl minden, a lex CEU-ra vonatkozó bírálatot és jogi eljárást politikai támadásként aposztrofálnak, melyeket szerintük a Soros szövetségesek generálnak, mert nekik az útjukban van a bevándorlásellenes Orbán-kormány.

Mivel a választások elött újabb sebességi fokozatba lép a Soros "és szövetségesei" elleni kormányzati kampány, szinte biztos az is, hogy április 8-a elött már nem írja alá a magyar kormány a megállapodást a CEU működéséről.

További belföldi híreink