Itthon

2018-01-11 14:50:00

Megdőlt a reaktortartály Pakson

A Paksi Atomerőmű négyes blokkjának süllyedése önmagában nem befolyásolja a nukleáris biztonságot, a működőképességet. A süllyedésből adódó egyéb hatások azok, amelyek problémát okozhatnak, ezek közül egy a reaktor dőlése – mondta Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója a hivatal csütörtöki budapesti évindító sajtótájékoztatóján.

Megdőlt a reaktortartály Pakson

A vizsgálatok szerint a reaktortartály dőlésének mértéke – ami jelenleg 1,17 milliméter – nem fogja elérni azt a szintet, ami beavatkozást igényelne.

Az erőmű 3 milliméteres dőlésig biztonságosan működhet, de amint ez a mérték eléri az 1,4 millimétert, már intézkedéseket kell hoznia az üzemeltetőnek.

Hozzátette: egy épület süllyedése nem szokatlan jelenség. Paksnál a talajvíz változása és talaj összenyomódása okozza a süllyedést. Azért a négyes blokkot érintette legjobban a süllyedés, mert ez van legközelebb a Dunához. Ha komoly probléma lett volna, a négyes blokk nem kapta volna meg a 20 éves üzemidő-hosszabbítási engedélyét tavaly decemberben, mondta.

Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes úgy összegzett, hogy harminc év alatt 24 millimétert süllyedt meg a négyes blokk, amellyel a süllyedési határérték kétharmadát érte el az erőmű. Vagyis az éves süllyedés mértéke nem haladja meg az 1 millimétert, mondta.

atv.hu/24.hu

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap kérdésére:

 

További belföldi híreink