Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-01-09 06:18:00

Csökkent a kormánypártok előnye

A változások mértéke nem túl jelentős, de továbbra is stabil a Fidesz – KDNP-előnye, a Jobbik támogatóinak aránya picit emelkedett, a DK a biztos pártválasztók körében előzi az MSZP-t, a Momentum pedig 2 százalékot hozott- többek között ezek derülnek ki az IDEA Intézet legfrissebb felméréséből, melyben arra is rákérdeztek, bűn-e az abortusz, illetve, mit szólnak a választók az egyházi iskolákhoz és a történelmi egyházak támogatásának mértékéhez.

Csökkent a kormánypártok előnye

Az IDEA Intézet decemberi kutatásának eredményei szerint a tavalyi év utolsó hónapjában csökkent – de nem jelentősen – a Fidesz – KDNP támogatottsága. A teljes lakosság körében decemberben – hasonlóan a novemberihez – 33 százalékon állt a támogatottságuk, ugyanakkor a biztos szavazó pártválasztók novemberi 42 százaléka után decemberben 38 százaléka támogatta a kormányzó pártokat. A novemberihez képest emelkedett a Jobbik támogatóinak aránya: decemberben a teljes lakosság 13 százaléka, a biztos szavazó pártválasztók 17 százaléka támogatta a novemberi 11, illetve 15 százalékhoz képest.

Hangsúlyozni kell, hogy jelen változások mértéke olyan jelentéktelen, hogy inkább befagyott pártpreferenciákról kell beszélnünk, mintsem érdemi változásokról. Mindez igaz az MSZP és a Demokratikus Koalíció támogatottságára is. Utóbbi a biztos szavazó pártválasztók körében előzi, de szinte ugyanazzal az aránnyal (13 százalék) áll, mint az MSZP (12 százalék), a két baloldali pártot egyaránt a teljes népesség 8 százaléka támogatja.  

Az LMP-t decemberben ismét a teljes népesség 5 százaléka támogatja, a biztos szavazó pártválasztók esetében a novemberi 7 százalékhoz képest 6 százalékon áll. Az adatfelvétel idején már ismét különállt az Együtt és Párbeszéd: előbbit a teljes népesség 2 százaléka, utóbbit 1 százaléka támogatta, míg a biztos szavazó pártválasztók 3, illetve 2 százaléka.  

A Momentumot decemberben a novemberi 1 százalékhoz képest 3 százaléka támogatta a teljes népességet illetően, a biztos szavazó pártválasztók tekintetében decemberben pedig 3 százalékon állt. A pártot nem választóké 23 százalék.


Az IDEA Intézet decemberben többek között azt a kérdést is feltette, hogy a megkérdezettek mennyire értenek egyet azzal az állítással, hogy bűnt követ el az, aki abortuszon esik át? Csak a megkérdezettek 15 százaléka gondolta így, a többség (70 százalék) nem osztja ezt a véleményt. A legtöbben a Fidesz – KDNP-táborában osztják ezt a véleményt (29 százalék), és leginkább a DK támogatói utasítják el a fenti állítást. Minden párt táborában kisebbségi állásponton van az abortusz bűnnel történő azonosítása.

Szintén kisebbségi álláspont az összes megkérdezett körében az, hogy „egy településen csak egyházi fenntartású általános iskola működjön”. Az összes megkérdezett 78 százaléka utasítja el ezt az állítást, ez az arány a Fidesz – KDNP-táborában „csak” 55 százalék. A Jobbik támogatóinak is csak 14 százaléka fogadja el a fenti véleményt, a párt támogatói körében kisebbségi álláspont ez, ahogyan bármely pártot vagy pártot nem választó körében is.

Nincs ez másként abban az esetben sem, ha az intézet a történelmi egyházak állami támogatásának mértékéről tett fel kérdést. Az összes megkérdezett 57 százaléka gondolja úgy, hogy a történelmi egyházak túl sok állami támogatást kapnak. A Fidesz – KDNP-támogatók mintegy 43 százaléka gondolja így, 42 százaléka nem ért egyet az állítással, és 15 százaléka nem foglalt állást a kérdésben. A további pártot támogató vagy azt nem választók többsége viszont (teljesen) egyetért azzal az állítással, hogy a történelmi egyházak túl sok állami támogatást kapnak.    

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2017. december 18-21. között vette fel az ország felnőtt népességét nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus tekintetében reprezentáló 1000 fő közösségi média alapú megkérdezésével. A mintavételi hiba legfeljebb +/- 3,1 százalékpont.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink