Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-01-07 05:10:00

Átlagosan másfél évig keresnek állást a munkanélküliek

Sok kudarc éri a 45 év feletti diplomás álláskeresőket, ha jobb munkát keresnek - állítja egy friss kutatás. A Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége szerint viszont akkora a szakemberhiány, hogy a diszkrimináció szóba sem jöhet.

178 ezer ember - ennyien keresnek most munkát az országban. Jóllehet a második félévben csökkent a munkanélküliség, még mindig több mint 16 hónap az álláskeresés átlagos időtartama. A 45-50 fölöttiek még több elutasítással találkoznak. Legalábbis ez derült ki ennek a közösségi programnak a kutatásából.


45 feletti, más, jobb munkát kereső diplomások arról számoltak be nekik, hogy hiába küldenek önéletrajzot, mennek el állásinterjúra, többségük nem jár sikerrel. 

A Személyzeti Tanácsadók Szövetsége úgy látja: vezetői pozíciót nehezebben kap 45 pluszos. Könnyű fizikai munkához azonban egyre szívesebben választanak idősebb középkorút.

„Ennek több oka is van, az egyik az, hogy a monotónia tűrésük, a precizitásuk, a munkabírásuk, a lojalitásuk az sokkal jobb, mint a fiatalabb korosztályoké, illetve ők már nem akarnak karriert építeni, ők munkát akarnak végezni, ők pénzt akarnak keresni, ezért egészen másként állnak a munkához” – mondta az ATV Híradójának Rudi Péter a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének kommunikációs vezetője. Sok cégnél a megértés hiányzik. Azért utasítanak el egy idősebbet, mert a fiatal személyzeti vezető nem találja meg vele a hangot.

„Egy előítéletes HR-est minden vállalkozó kerüljön el. De még egyszer mondom, hogy van olyan pozíció, ezt HR-esek sem tudnák megcáfolni, amiben előnyt élvezhet egy korban előrehaladottabb munkavállaló a piacon, mint a fiatalabb” – véli a Munkaadók s Gyáriparosok Országos Szövetségének főtitkára. Wimmer István szerint ma a cégek többsége örül, ha szakképzett munkaerőt talál, akár a még idősebb, 60-as, 70-es korosztályból is. A szervezet azt tapasztalja, hogy egyre több vállalkozás választja a közérdekű nyugdíjas szövetkezeti háttérrel jelentkezőket a pénzügyi előnyök és a rugalmas foglalkoztatás miatt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink