Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-01-04 14:25:00

Nem mennek suliba, a Parlament előtt tüntetnek a diákok

„Ne menj suliba!” címmel szerveznek demonstrációt január 19-ére a Parlament elé. A diákok kezdeményezésére szerveződött tiltakozás az oktatási rendszer minőségére akarja felhívni a figyelmet. A szervezők több ezer résztvevőre számítanak.

Nem mennek suliba, a Parlament előtt tüntetnek a diákok
(Képünk illusztráció)

„Elegünk van, hogy a 19. századi egyetemes anyagot olyan részletezve tanuljuk, mintha tegnap történt volna és, hogy ezt 7, 8 vagy 9 órában kell megoldani” – írják az esemény Facebook-oldalán. A demonstrációt diákok kezdeményezték, ők fordultak a Független Diákparlamenthez, akik szervezésbe fogtak. A tiltakozás szervezője portálunknak elmondta, bár felesleges tudás nem létezik, mégis úgy gondolják, racionalizálni kell a tanítást. Gyetvai Viktor példaként hozta, hogy egy alsó tagozatos tanuló szervezete nincs felkészülve arra, hogy annyi időt töltsön az iskolában, mint egy felnőtt a munkahelyén.

Úgy gondolják, a fiatalságuk nagy része telik el azzal, hogy felesleges anyagokat túlrészleteznek, miközben tanulhatnák ezeket az ismereteket lényegre törően is. A szervező elmondta, azt szeretnék, hogy a változó világra készítsék fel őket.

A tüntetésnek két része lesz, az egyik a délelőtti felhívás: ahogy az esemény címe is mutatja, demonstratív jelleggel nem mennek iskolába a csatlakozó diákok. Délután pedig a Kossuth térre várják mindazokat, akik nem értenek egyet az oktatási rendszerrel. A Parlament előtt diákok, tanárok és szülők is felszólalnak majd.

Gyetvai hangsúlyozta, hogy bár még nem kaptak megkeresést egyetlen párttól sem, nem fogadnák el, hogy az eseményhez bármelyik párt csatlakozzon. „Ez az oktatásról, az emberekről, nem a pártokról fog szólni” – mondta a szervező.

„Sokszor azt érzik a diákok, hogy bár vannak rossz tanárok, de nagyon sok jó pedagógus is, aki foglalkozna a diákokkal, de azzal, hogy őket bekorlátozzák és rengeteg adminisztratív terhet raknak rájuk, egyre kevesebbet tudnak figyelni a diákokra is” – véli a szervező. Gyetvai leszögezte, az a céljuk, hogy meghallgassák őket, és induljon egy párbeszéd a szakma, a diák- és tanárszervezetek, valamint a döntéshozók között.

A Független Diákparlament szeptember közepén már tartott egy tüntetést, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt tüntettek az oktatáspolitika jelenlegi iránya ellen, ám akkor mintegy harminc ember vett csak részt a megmozduláson. A mostani tüntetésre viszont több ezer résztvevőt várnak, amire esély is van, hiszen közel 6 ezren igazolták vissza az esemény Facebook-oldalán, hogy ott lesznek a tüntetésen.

 

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap kérdésére:

Ajánlom

További belföldi híreink