Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-12-19 06:00:00

Mi lesz a 112-vel? Itt a Belügyminisztérium válasza

Tovább folyik a vita arról, hogy bevált-e a 112-es segélyhívó-rendszer. A mentők és tűzoltók szakszervezetei visszaállítanák a korábbi külön hívószámokat, de ezt sem a rendőrség, sem a kormányzat nem tartja jó ötletnek.

2014 előtt csaknem 200 központra volt osztva az ország és közvetlenül az illetékes laktanyában csörgött a telefon. A központi segélyhívó bevezetése óta azonban Pest megyén kívül csak Szombathelyen és Miskolcon fogadják a vészjelzéseket. A rendőrök szerint ezzel nincs probléma.

Szeptemberben azonban Vaja helyett az onnan több száz kilométerre lévő Bajára küldték a mentőt. Októberben pedig egy szolnoki tűzhöz riasztották a tűzoltókat, oda viszont nem küldtek fecskendős autót. Utóbbi esetben azonban nem a 112-es központban, hanem a helyi tűzoltóságon hibáztak.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, Salamon Lajos egyszerű megoldást javasol. Szerinte az lenne a legjobb, hogyha újra párhuzamosan lehetne ezeket a dolgokat működtetni.

„Magyarul: hogyha a 104-es segélyhívó, a 105-ös és a 107-es segélyhívó rendszerből azon a területen landolna a hívás, ahol éppen a keletkezett probléma, baj van.”

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke szerint a központi segélyhívó legnagyobb hibái közé tartozik az időveszteség, az adatok torzulása, illetve a helyismeret hiánya.

Az ATV Híradója kereste a Belügyminisztériumot is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy terveznek-e tárgyalásokat az érintett érdekképviseletekkel. Közölték: a tárca nem a szakszervezetek véleménye, hanem az új rendszerrel dolgozó kollégák tapasztalatai alapján tájékozódik. Azt is hozzátették, hogy eddig nem tapasztaltak rendszerszintű hibát.

atv.hu

További belföldi híreink