Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-12-11 13:37:00

Az ÁSZ "túltolta", 330 milliós büntetés is elég lenne a Jobbiknak - mondják fideszesek

Ne nyilatkozzanak a Jobbik 660 milliós számvevőszéki megbüntetéséről, ez nem Fidesz-ügy, "ez a Jobbik ügye" – az atv.hu információi szerint erre hívták fel a Fidesz parlamenti frakciójának mai zárt ülésén a fideszes honatyákat. A fideszes képviselők közül többen is azt mondták munkatársunknak: "az ÁSZ túltolta a biciklit", 330 milliós büntetés elég lett volna.

Az ÁSZ "túltolta", 330 milliós büntetés is elég lenne a Jobbiknak - mondják fideszesek

Ne nyilatkozzanak a Jobbik 660 milliós számvevőszéki megbüntetéséről, mert ez nem Fidesz-ügy, "ez a Jobbik ügye" – az atv.hu információi szerint erre hívták fel a Fidesz parlamenti frakciójának mai zárt ülésén a fideszes honatyákat. Orbán Viktor miniszterelnök nem volt ott a frakcióülésen. A fideszes képviselők közül a frakcióülés után, név nélkül többen is kritikus véleményt fogalmaztak meg.

Azt mondták munkatársunknak: az ÁSZ túltolta a biciklit, "összerántotta" az egész ellenzéket, hiszen szocialista, DK-s, LMP-s képviselők tiltakoztak a Jobbik megbüntetése ellen.

"Most a Jobbik a hatalom áldozata szerepében tetszeleg. Ráadásul az európai, német sajtó is erről cikkezik, azt a látszatot keltve, hogy Orbán Viktor fél a Jobbiktól. Holott ez nem igaz, a közvélemény-kutatások szerint sincs rá oka. A 330 milliós büntetés elég lett volna" – fogalmazta meg határozottan az egyik képviselő, de más fideszeseknek is ez a véleménye.

A frakcióülésen nyilván azért tanácsolták, hogy ne nyilatkozzanak a fideszesek a Jobbik ÁSZ-büntetéséről, hogy ne legyen az az általános alaphang az emberek között, hogy a hatalom, a Fidesz, a kormány "intézte" az ÁSZ-nál a büntetést, hiszen a számvevőszéki elnök, Domokos László fideszes honatya volt kinevezése előtt.

Kocsis Máté polgármester, aki visszatérni készül a parlamenti politizálásba, a sajtóhírek szerint nyilatkozott már a Jobbik büntetése ügyében, azt mondta, „Vona Gábor egy hős, miért kéne félnie a Fidesztől? Induljon a választásokon, szerezzen minél nagyobb támogatottságot, dolgozzon, ne idétlenkedjen!” Völner Pál igazságügyi államtitkár is nyilatkozott a Jobbikról, szerinte „2010-ben is el tudtak indulni, amikor egy fillér állami támogatást nem kaptak. Szerintem el fognak tudni indulni.”

A Jobbiknak várhatóan 660 millió forintos büntetést kell fizetnie, mert az ÁSZ tiltott pártfinanszírozásnak minősítette, hogy az ellenzéki párt kedvezményesen áron plakátolhatott tavasszal. Összesen 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el a Jobbik jogi személyektől, amely a párttörvény 2014. január 1-től hatályos rendelkezései szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. Az Állami Számvevőszék észrevételezésre megküldte az ellenőrzéséről szóló jelentéstervezetet a pártnak.

A törvény szerint a párt az ÁSZ felhívásától számított 15 napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek. Emellett a Jobbik központi költségvetésből juttatott támogatását a Magyar Államkincstár az ÁSZ által megállapított összeggel csökkenti. Így összességében a pártot több mint 660 millió forintra büntették. A Jobbik közösségi gyűjtéssel vág neki a választási évnek, de a pártelnök nem zárta ki, hogy az utcára viszik a választóikat.

Ajánlom

További belföldi híreink