Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-12-11 17:27:00

Az ÁSZ elnöke azt mondja, nem "főügyész", nem tudja mennyi lesz a Jobbik-büntetés

Nem vagyok "főügyész", nem tudom mennyi lesz a Jobbik büntetése az eljárás végén - ezt mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, amikor munkatársunk a parlamenti folyosón megkérdezte, elképzelhető-e, hogy kevesebb lesz a Jobbik büntetése a már közölt 331 millió forintnál.

Az ÁSZ elnöke azt mondja, nem "főügyész", nem tudja mennyi lesz a Jobbik-büntetés

Változhat-e a Jobbikra az Állami Számvevöszék által kirótt 331 milliós büntetés a párt ÁSZ-nak megküldött észrevételeinek a megvizsgálása után? - kérdeztük Domokos Lászlót a parlamenti folyosón. A számvevöszéki elnök éppen a parlamenti ülésteremböl távozott, miután válaszolt Volner János jobbikos frakcióvezetőnek, aki ismét jogtalannak nevezte a Jobbikra kirótt 331 milliós számvevőszéki büntetést. A jobbikos politikus ezután arra szólította fel Domokos Lászlót, hogy vonuljon vissza álláspontjától, mert az később mentőkörülmény lesz a számára. Az ÁSZ elnöke válaszában azt mondta, fenyegetésként értelmezi Volner János szavait, és a törvényi határidők betartására szólította fel az ellenzéki politikust.

Az ATV fömunkatársának a kérdésére, hogy a 331 milliós büntetés lehet-e a számvevőszéki eljárás végén kevesebb, ha egy újabb körben átvizsgálják a jobbikos számokat és a papírokat, Domokos László úgy válaszolt: neki, az ÁSZ elnökének nem lesz ebben döntése, mint ahogyan a 331 milliós büntetésről sem ő hozta meg a döntést. "A kollégáim a törvény szerint fognak eljárni" - tette hozzá. Arra a kérdésünkre, hogy elvi szinten mit tud mondani, változhat-e a kezdő összeg, a 331 milliós büntetés mértéke, Domokos László úgy reagált, "nem tudok erre mit mondani önnek". Aztán még hozzátette, "nem vagyok főügyész" - arra utalva, hogy nem ő dönt a vizsgálatok végén sem a Jobbik büntetéséről.

A Jobbiknak várhatóan 660 millió forintos büntetést kell fizetnie, mert az ÁSZ tiltott pártfinanszírozásnak minősítette, hogy az ellenzéki párt kedvezményesen áron vásárolt plakáthelyeket Simicska-cégektöl tavasszal. Összesen 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el a Jobbik jogi személyektől, amely a párttörvény 2014. január 1-től hatályos rendelkezései szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. Az Állami Számvevőszék észrevételezésre megküldte az ellenőrzéséről szóló jelentéstervezetet a pártnak.

A törvény szerint a párt az ÁSZ felhívásától számított 15 napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek. Emellett a Jobbik központi költségvetésből juttatott támogatását a Magyar Államkincstár az ÁSZ által megállapított összeggel csökkenti. Így összességében a pártot több mint 660 millió forintra büntették.

Ajánlom

További belföldi híreink