Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-12-07 16:16:00

Jeruzsálem elismerése: Orbánnak írt levelet Köves Slomó

Az EMIH üdvözli és támogatja az Egyesült Államok döntését, miszerint Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és nagykövetségét Tel-Avivból oda költözteti.

 Jeruzsálem elismerése: Orbánnak írt levelet Köves Slomó

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) közleményben üdvözli az Amerikai Egyesült Államok elnökének tegnapi bejelentését, melynek alapján az USA elismeri Jeruzsálemet, mint Izrael állam fővárosát, és nagykövetségét Tel-Avivból oda költözteti.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija Orbán Viktor miniszterelnök részére megküldött levelében kifejti továbbá, hogy Magyarország számára is komoly lehetőséget jelentene az Amerikai Egyesült Államok döntésének támogatása.

A rabbi levelében kitér a magyar és a zsidó nép közötti történelmi hasonlóságokra: a messziről érkező törzsek néppé válásának eposza, a számkivetettség és különállás idegen népek között, évezredes elszigeteltség, nemzeti sóvárgás a történelmi őshazáért, számkivetettség, a realitásoktól elrugaszkodott negatív diplomáciai döntések elszenvedése mind megjelennek a két nép történelmében, és nagymértékben segíthetik egymás megértését.

„Izrael a zsidó nép őshazája, a zsidó-keresztény értékvilág bölcsője, Jeruzsálem pedig 3700 éve ennek a kultúrának a szimbóluma. A 2000 éven át tartó száműzetés során a zsidó szívekben mindvégig, majd közel 70 éve már a mindennapi valóságban is Izrael állam fővárosa Jeruzsálem. Ennek ellenére a világ csaknem 70 éve ragaszkodik mást mondani, mint a valóság” – áll a levélben.

atv.hu

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap kérdésére:

Ajánlom

További belföldi híreink