Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-12-07 06:09:00

Az eddigieknél durvább lefolyású járványra kell számítani

Kampány indult azért, hogy mindenki oltassa be magát influenza ellen. Tavaly az ingyenesen adható 1 millió 300 ezer oltóanyag fele a patikákban maradt. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke korábban azt mondta, hogy az eddigieknél durvább lefolyású megbetegedésekkel járó influenzajárványra kell számítani az idén.

A járvány idén sem marad el, a prognózis szerint januárban már meg is érkezik. Ezért is indít kampányt az Országos Közegészségügyi Intézet.

A veszélyeztettek közé tartoznak a várandós anyukák, a cukorbetegek és a hatvan évnél idősebbek közül azok, akiknek valamilyen szív és érrendszeri, vagy légzőszervi betegségük van. Nemcsak ők, hanem az egészségügyben és a közoktatásban dolgozók is ingyen kapják meg a védőoltást. Magyarországon az idősebbeknek közül is csak minden harmadik oltatja be magát. Tavaly a térítés nélkül adható 1,3 millió oltóanyag fele a patikákban maradt.

A bizalmatlanság, ha nem is egyik napról a másikra, de azért múlik. 

Mindenesetre az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese elmondta: felkészültek a járványra. Idén is - a korábbi mérsékelt érdeklődés ellenére – 1,3 millió térítésmentes oltóanyagot rendelt az intézet.  

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke ugyanakkor korábban azt mondta: A korábbiaknál elterjedtebb és durvább lefolyású megbetegedésekkel járó influenzajárványra kell számítani az idén, mert a déli féltekén, Ausztráliában a korábbiaknál súlyosabb járvány jelentkezett.

atv.hu

További belföldi híreink