Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-12-06 14:30:00

Ellenzéki megállapodás: az MSZP nem enged, de „nyitva tartják az ajtót”

Önálló listával vág neki 2018-nak a DK – nyilatkozta portálunknak Gréczy Zsolt kedden. Mint ismert, a DK és az MSZP közötti vita a koordinált jelöltállítás arányairól robbant ki. A szocialisták ragaszkodnak a közös listához és a közös miniszterelnök-jelölthöz, közben a DK bejelentette, hogy önálló országos listát állítanak. Az atv.hu több magasrangú MSZP-s tisztségviselőt keresett meg, akik továbbra is bizakodnak.

Ellenzéki megállapodás: az MSZP nem enged, de „nyitva tartják az ajtót”

A DK elnöksége a jövő héten dönt arról, hogy kik szerepelnek majd az országos listájukon. A koordinált jelöltállításról ugyanakkor továbbra is tárgyalnának az MSZP-vel – írtuk meg tegnap. Ez mindenképpen felkavarhatja az eddigi állóvizet, hiszen az MSZP elég markánsan ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a közös lista és közös miniszterelnök-jelölt nélkül nincs esély a kormányváltásra.

Letettek a kormányváltásról?

Gőgös Zoltán nem hiszi, hogy a DK döntése kőbe lenne vésve. Úgy véli, ebben az esetben a kormányváltásról is letettek, és csak a parlamenti bejutás a céljuk.

„Mi szövetségeseket keresünk, kerestünk, és nem is adjuk fel egészen addig, míg ez jogilag lehetséges”

- magyarázta Gőgös, aki szerint a lista megnevezése még nem jelent végleges állapotot. „Ha valaki visszagondol 2013-ra, akkor a szocialista párt is egy kongresszusán eldöntötte a saját listáját, majd a szövetség létrejöttével ez ki lett egészítve”- emlegette. A szocialista politikus hangsúlyozta, mint ahogyan már sokan megtették előtte, hogy a 106 egyéni jelölt feltétele a kormányváltásnak, de csupán önmagában nem elég.

Pártlogók

Az MSZP elnökhelyettese arról is beszélt, hogy ők közös jelölteket szeretnének, szemben a DK koordinált jelöltállításával. Ennek egyszerű magyarázata van szerinte: a közösnél a szavazólapon minden párt logója rajta van, míg a koordináltnál külön pártlogók vannak. Ebből kiindulva az emberek nem értenék meg, hogy együtt indulnak, mégis egymás ellen kampányolnak, vélekedett. A pártlistáknál ugyanis mindenki a „sajátját részesíti előnyben”, még akkor is, ha koordináltan indítanák el jelöltjeiket- tette hozzá.

Február közepéig van idő

Ugyanakkor a 106 egyéni kerület elosztása sem megy feszültségektől mentesen. Először az ATV főmunkatársa hozta nyilvánosságra azt, hogy milyen arányban osztották fel a választókerületeket, később a szocialisták mégis azt állították, hogy az a lista a DK kívánalmait fejezte ki. Gőgös szerint 5-6 vitatott hely van, ezeknél meg kell mérni a szereplőket, ami egyébként folyamatban van.

Február közepéig úgy véli, van idő, hogy mindenki átgondolja jelenlegi álláspontját, addig persze mindenki „csinálja a kampányát”.

Szerinte, ha tudomásul veszi mindenki a méréseket, hogy „ne azon izmozzunk, hogy 5 + 5, vagy öt ide, öt oda”, akkor még karácsony előtt dűlőre juthatnak, ugyanis addig lezajlanak a mérések.

Egy fontosabb van a közös listánál

„Ez így is marad” – ezt már a szocialisták egy másik elnökségi tagja, Molnár Zsolt mondja, utalva arra, hogy továbbra sem engednek a közös lista, közös miniszterelnök-jelölti elveikből. A politikus úgy véli, hogy semmi gond a DK önálló listájával, ugyanakkor hozzáteszi: ez nem teszi alkalmatlanná az egész rendszert a közös listára.

„Közös listánál egy fontosabb van, a közös miniszterelnök-jelölt”- vélekedett Molnár portálunknak, majd hozzátette: 2014-ben is január elején-közepén oldódott ez meg, úgy véli, hogy erre most is van esély. Arra viszont figyelmeztetett, hogy a két párt közötti tárgyalás és a leendő megállapodás „nemhogy nem közös lista, de még a többi pártra sem terjed ki”. Gőgöshöz hasonlóan úgy véli, hogy pártja és a DK még idén dőlőre juthat, abban pedig továbbra is bízik, hogy január végére egy közös listás, közös miniszterelnök-jelöltes megállapodás lesz.

Nyitva az ajtó

Szanyi Tibor az ATV Start vendége volt ma reggel, ahol szintén szóba került az, hogy a DK bejelentette önálló listáját. Az EP-képviselő elmondta, ők nyitva tartják az ajtót.” Nem késő a közös listáról beszélni, de nem egy szerencsés történet, mert lassan be kell indulniuk a kampányoknak is az egyéni választókerületekben – tette hozzá. Már Gyurcsány Ferenc is rajta lehet a listán, szerintük csak a közös ellenzéki fellépéssel van esély a kormányváltásra. A tegnapi kijelentéssel ugyanakkor „mindenképpen csökken az esélye” annak- magyarázta. Szanyi mindenesetre felhozott néhány utolsó pillanatos „összefogást” példának, mint amilyen anno a Fidesz és a Kisgazdapárt összefogása, vagy a német nagykoalíció volt.

 

További belföldi híreink