Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-12-05 12:42:00

Tanárhiány: több száz szaktanári állást hirdetnek

856 szaktanári állásajánlatot számoltak össze a kozigallas.hu oldalon Mendrey Lászlóék, ami a szakszervezeti elnök szerint jelentősen több annál, amiről Balog Zoltán beszélt tanárhiány kapcsán.

 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az ATV Start című műsorában egy most történt esetet is felhozott, miszerint egy hetedikes budapesti diák azért ment át egy másik iskolába, mert tanévkezdéstől idáig csak 3 fizika órájuk volt, amit szaktanár tartott. „Lehet a számokkal játszani, de nem érdemes, mert a gyerekek sorsával játszanak”- jegyezte meg. Úgy gondolja, hogy a kormányzati felelősséget lehet ide-oda tologatni, de nem feltétlenül etikus, és nem szakmai.
 
A műsorvezető felvetésére, miszerint lehetne-e a pedagógushiányt a nyugdíjba vonult pedagógusok visszahívásával pótolni, Mendrey elmondta, ez nem oldja meg a problémát, és nem is éri meg a nyugdíjasnak, mert a fizetés kevés, a terhelés pedig ugyanakkora.

„Lehetővé kell tenni, hogy ha szükség van a munkájára, és úgy dönt, hogy nyugdíj után tovább szeretne dolgozni, akkor közalkalmazotti jogviszonyban, a nyugdíja megtartása mellett, dolgozhasson”

- vélekedett a szakszervezeti vezető.
 
Azzal kapcsolatban, hogy az oktatás 460 milliárdos uniós forráshoz juthat, Mendrey László elmondta, ez sok pénz, de hatékonyan kellene felhasználni. „Van-e kréta, tábla, wc papír, villany, ez már alap” - jelentette ki, majd elmondta, mire lenne fontos többet fordítani: tankönyvfejlesztésre, tananyagfejlesztésre, okos eszközökre, okos táblákra, az eszközök karbantartására, hozzáértő informatikusokra, az oktatás átszervezésére.
 
Szóba került az is, hogy az EU-nak fontos, hogy az innovatív oktatási projekteket, pl. a tanodákat is fejleszteni kell. Mendrey László elmondta, hogy a magán és egyházi tulajdonban levő iskolákon kívüli intézmények szenvednek az ellátatlanság miatt. „Pedig fontos a tanodák fejlesztése, mert ide jellemzően azok a diákok járnak, akik mindenhonnan kiszorultak, de még nem adták fel, szeretnének valamit kezdeni az életükkel. Nem szabad hagyni őket elveszni a társadalom számára” - hívta fel a figyelmet.
 
A felelősségről szólva kijelentette, „nem visszafelé kell mutogatni, hanem előre kell nézni", mert a visszafelé mutogatásnak soha nem volt gyakorlati hatása, magyarázta.
 
atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink