Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-12-01 12:49:00

Pár év és nagy változás jön az ingatlanpiacon

Miután visszaugrik az áfakulcs 27 százalékra, várható, hogy visszaesik az újépítésű lakások forgalma és emelkedni fog a használtak utáni kereslet.

A rendszerváltás óta folyamatosan nőnek az ingatlanárak. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint nem mindegy azonban, milyen ütemben. Ha például közbejön egy gazdasági probléma, akkor a növekedés üteme csökken. Az utóbbi három évben azonban jelentősen, átlag 10 százalékkal, sőt a fővárosban és környékén ennek duplájával emelkedtek a lakások árai.

Jelentős a külföldi lakásvásárlók száma, 6-7 százalék, közülük 40 százaléka kínai. 

Ők többnyire a fővárosban és a drágább lokációban vásárolnak, de a kínaiak körében népszerű a 10.- 16.-17. kerület is. Ugyanis a mindennapi munkavégzésükhöz közel esnek ezek a kerületek, s ahol már egy kolónia is kialakult, ott szívesen vesznek az újonnan ideköltözők is - magyarázta a szakértő. „Míg az írek, spanyolok, izraeliek száma csökkent, addig az orosz és kínai lakásvásárlók száma nőtt” - állapította meg.

Balogh László azt tanácsolja, aki saját részre vásárolna lakást, keresse inkább a külső kerületeket, jó közlekedésnél, míg a befektetőknek, ha van elég pénzük, a belvárosi lakásokat ajánlja, mert azt bérbeadni is könnyebb.

Arra a kérdésre, mire számíthatunk a közeljövőben, azt válaszolta, továbbra is emelkedés várható, bár nem olyan nagy mértékben. 2020-ra várható nagyobb változás, mert most nagyon felpörgött az újlakás-építés, amiket 2019 végéig át fognak adni. Akkor megszűnik az 5 százalékos lakásáfa időtartama, az új lakások áfája visszaugrik 27 százalékra. Ennek következtében az újlakás vásárlás visszaesik, viszont emelkedni fog a használt lakások utáni kereslet, de ez már olyan árszint lesz, hogy az átlagos lakásvásárló nagyon nehezen fogja tudni megfizetni. Végül megjegyezte, ha most lenne 35 millió forintja, akkor a 11. vagy a 13. kerületben venne új építésű lakást.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink