Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-11-28 05:10:00

Nyugdíjkiegészítés: lehet dolgozni ásatásokon és a tévében is

Közel öt hónapja indultak meg a nyugdíjas szövetkezetek. Nem csak plusz kiegészítést nyújtanak a sok esetben kis összegű nyugdíjak mellé, de nem titkolt célja velük a kormánynak, hogy az egyre nagyobb mértékű munkaerőhiányt mérsékeljék. Az atv.hu pár hónap távlatából ismét megkereste azt a két társaságot, akik már a kezdetektől működnek. Mint kiderült, tagságuk egyre csak bővül, és a legkülönbözőbb helyeken kapnak munkát: az ásatásoktól kezdve egészen a televíziózásig.

Nyugdíjkiegészítés: lehet dolgozni ásatásokon és a tévében is

„Jelenleg 973 aktív tagja van a szövetkezetünknek és 28 szervezettel van szerződésünk” – mondta az atv.hu-nak Kiss Gábor, a Harmadik Kor Nyugdíjas Szövetkezet Igazgató Tanácsának elnöke. Szervezetük Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van jelen főként, ahol a megyeszékhelyen (Miskolc), a nagyobb városokban, de kisebb településeken is elindult az idősek foglalkoztatatása.


Ásatásokon és a helyi televízióban is dolgoznak nyugdíjasok – emelte ki a képviselő. De ellátnak különböző feladatokat vegyipari cégnél, a mezőgazdaságban, a vendéglátásban és még a közétkeztetésben is- sorolta Kiss.

A szervezet elnöke nem gondolja azt, hogy a nyugdíjasok a diákok elől happolnák el a kiegészítő zsebpénzt biztosító munkákat, hiszen ahogyan fogalmazott: „a munkák fele szakmai képzettséghez kötött, egy része iskolaidőben van”. Hozzátette: az idősebbek nem vállalnak nehéz fizikai munkát, mert már kevésbé bírják, a fiataloknak meg nincs mérlegképes könyvelő végzettségük. Úgy véli, a jelentkezők általában nem kampány feladatokban gondolkoznak, inkább állandó, kiszámíthatóbb feladatot keresnek. Ennek ellenére előfordult olyan is, hogy egy cég kampánymunkát ajánlott, például egy irodaház nagytakarítását.

A Harmadik Kor Nyugdíjas Szövetkezettel ellentétben a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet nem egy megyére, hanem az egész országra koncentrál. Jelenleg több ezer fős tagsággal rendelkeznek, akiknek túlnyomó többsége dolgozik már, vagy a közeljövőben tud munkát vállalni- tudtuk meg Szabó Balázstól. A szövetkezet ügyvezetője elmondta, noha a nyugdíjasok a részmunkaidős állásokat részesítik előnyben, a céges ügyfelek sok esetben teljes munkaidőben foglalkoztatnák őket. A szervezetnél figyelnek az idősekre, így „ha teljes munkaidőben lenne szüksége az ügyfelünknek egy nyugdíjasra, akkor sok esetben mi azt az igényt két részmunkaidős nyugdíjassal oldjuk meg”- árulta el Szabó, aki nem biztos abban, hogy a karácsonyi időszak a taglétszámra növekvő hatással lesz-e.

atv.hu

További belföldi híreink