Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-11-21 15:14:00

Elhunyt Stadler József

Hatvanhat évesen meghalt Stadler József, a rendszerváltás utáni Magyarország egyik szimbolikus figurája – írja a Lokál.

Elhunyt Stadler József

Az egyszerű juhászból lett vállalkozó halálhírét ügyvédje erősítette meg a lapnak. Portálunk is beszámolt róla múlt héten, hogy kómában feküdt a dunaújvárosi kórház intenzív osztályán Stadler József, miután agyvérzést kapott saját könyve dedikálása közben.

Stadler Józsefet 2011-ben ítéltek el csalás miatt, akkor 4 év és 10 hónap börtönt kapott. 2014-ben súlyos betegség miatt egy időre kiengedték a rácsok mögül, ezután ideje nagy részét a börtönkórházban töltötte. Még ugyanebben az évben 2 év és 10 hónap börtönt kapott, emellett egy újabb eljárás is indult ellene. Végül 2016 februárjában szabadult. Üzleti karrierjének az vetett véget, hogy Leonardo da Vinci: Utolsó vacsorája után, ami egyébként 1489 óta Milánóban található - visszakérte az áfát.

Stadler sör és mosópor

Az egykori milliárdos focicsapat-tulajdonosról még márciusban készített riportot a Heti Napló. A riportban Stadler megmutatta, hogyan és hol élt. Arról beszélt a Heti Napló stábjának, hogy nyugdíj-kiegészítésként újra piacra dobatná a Stadler-termékeket. Egy évtizede volt Stadler sör, Stadler mosópor, és még sok más. Emellett ötkötetes Stadler könyvvel is készült.

Stadler Józsefet imádták az emberek. Hogy miért? Talán, mert tényleg a nép egyszerű gyermeke, aki juhász volt, majd a semmiből jutott a csúcsra, és lett milliárdos vállalkozó. Meg azért, mert nem tudott a csúcson maradni, éveket ült börtönben, aztán a majdnem nincstelen akasztói polgárok egyike lett.

Zsákokban állt a pénz

Korábbi testőre – több mint tíz évvel ezelőtt – nyilatkozott arról az ATV-nek, hogy annak idején zsákokban állt a pénz Akasztón. „Zsákszámra volt a pénz. Köllött a pénz, azt mondja, vegyél ki a zsákból. De nem ilyen kis zsákok voltak, hanem ilyen nagyok, mint én. Két ember vitte” – mesélte. Azt persze Stadler József is tudta, hogy azok az idők már nem jönnek vissza. Tavasszal már azzal is megelégedett volna, ha nem kell többet börtönbe mennie.

A vállalkozó korábban azzal dicsekedett, hogy egyedül több árut szállít a volt Szovjetunióba, mint a teljes magyar gazdaság. Negyven kamion ingázott folyamatosan Akasztó és Oroszország között, de volt olyan tehervonat is, amelyik meg sem állt a magyar konzervvel Vlagyivisztokig.

Tizenkétezres stadion a falu szélén

Hogy azután a sok zsák pénzből mennyit kellett rákölteni a stadionra, már Stadler sem tudta pontoson, de az biztos, hogy nem kért hitelt az építkezéshez. Csapata négy évig játszott az NB-I-ben, kétszer voltak kilencedikek, azután jöttek a rendőrségi nyomozások, fogyott a pénz, és romlott a csapat. A stadiont sok éven át árulta a felszámoló, de úgy tűnt, hogy a tizenkétezres aréna a falu szélén csak Stadler Józsefnek kell. Neki meg ugye mostanság lakásra sem volt pénze, nemhogy focipályára.

A teljes riportot itt tekinthetik meg: 

atv.hu

További belföldi híreink