Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-11-20 13:37:00

Átvehetik a gyerekek az irányítást a svéd nagykövetségen

Ma van az UNICEF Gyermekhang világnapja. Egy napra a gyerekek kipróbálhatják magukat a felnőttek világában. Átvehetik az irányítást a médiában, sporteseményeken, még az államigazgatásban is, de a rendőrség, tűzoltóság, vagy éppen a mentősök munkájában is részt vehetnek.

Globális kampány a gyermekek világnapján

 

A svéd nagykövet, Niclas Trouvé az ATV Start műsorának vendégeként arról beszélt, hogy nagyon fontos a gyerekeket meghallgatni, mert ők lesznek a felnőttek ebben a világban. A felnőtteknek és a gyerekeknek kölcsönösen tanulniuk kell egymástól. „Meg kell tudnunk, hogy ők mit éreznek, hogyan látják a világot maguk körül. Sokkal kreatívabbak, több képzelettel rendelkeznek, mint mi, felnőttek”- mondta. Említette, hogy van vele egy kislány, aki elmondta, ha átvehetik az irányítást, akkor jobb lesz a világ, és minden olcsóbb lesz a boltokban.

A svéd nagykövet reményét fejezte ki, ha ezek a gyerekek felnőnek, valóban más, jobb lesz a világ. Arról is beszélt, hogy a gyerekeknek joga van gyereknek lenni, és joguk van ahhoz, hogy meghallgassák őket.

A kérdésre, hogy lát-e különbséget a magyar és a svéd gyerekek között, azt válaszolta, szerinte nincs különbség. Igaz, mások a tradíciók, de a gyerekek joga központi kérdés mindkét országban. Arról is említést tett, hogy az UNICEF Svédországban 25 milliárd forintnyi összeget gyűjtött össze, különböző gyermekekkel kapcsolatos projektekre.

Szóba került Zlatan Ibrahimovics is, a boszniai származású svéd futballista, aki méltán példakép a svéd gyerekek számára, mert sokat tesz értük. Megtudtuk, hogy abban a kis faluban, amelyben felnőtt, megfinanszírozott egy futballpályát. A nagykövet kijelentette, bárcsak ő is olyan jó lehetne, mint a válogatott focista, aki egy háború sújtotta helyről egy idegen országba kerülve meg tudta valósítani az álmait.

Kovács Anna Sára, az UNICEF gyermekjogi képviselője a műsorban az "Ébresztőóra" nevű programjukról beszélt, amely az iskolákban egy interaktív gyerekjogi foglalkozás. Ennek során több pedagógus megkereste már őket, mert kiderült, hogy a gyerekek számára nagyon fontos kérdés a zaklatás, ami a felnőttektől, tanároktól, iskolatársaiktól éri őket.

Beszélt a mai nap programjáról is, például vloggerek délutáni eseményéről, és arról, hogy a közösségi oldalukon található egy táncbemutató, amit a vidéki gyerekek betanulhatnak, és ha felveszik videóra, töltsék fel az UNICEF közösségi oldalára, ezzel is megmutathatják magukat. A svéd nagykövet elárulta, már nagyon várja a kiválasztott gyerekeket a nagykövetségükön, mert erre a napra ott is átvehetik az irányítást.

atv.hu

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

További belföldi híreink