Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-11-19 07:20:00

Tart-e a Fidesz az MSZP összeomlásától?

Bizonyos mérések szerint a Fidesz soha nem látott mértékben vezeti a népszerűségi listát, Orbán Viktort pedig többen akarják ismét kormányfőnek, mint kihívóit együttvéve. Ennek ellenére a Fidesz gőzerővel fűti saját szavazóbázisát, és aktívan ügyködik az ellenzéki oldal megosztásán és az optimális egyensúly visszaállításán. A Hetek cikke.

Tart-e a Fidesz az MSZP összeomlásától?

Októberben és novemberben nyolc intézet mért párttámogatottsági adatokat. Ezek átlaga szerint a teljes népességben a Fidesz 33 százalékon áll, a legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik 11 százalékon, az MSZP 8, a DK 4, az LMP szintén 4, míg az úgynevezett törpepártok, a Momentum, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok 1 százalékos támogatottsággal rendelkeznek. Úgy tűnik, szinte behozhatatlan a kormánypárt előnye, ráadásul a Nézőpont Intézet új kutatása szerint 3,9 millió magyar azt szeretné, ha 2018 tavaszától is Orbán Viktor állna a kormány élén.

Ám a Publicus mérése szerint ha azt kérdezik az emberektől, hogy jól vagy rosszul mennek-e az ország dolgai, a túlnyomó többség az utóbbi opciót választja, vagyis elégedetlen. (A legfrissebb kutatás, amit az Idea Intézet közölt, és ami az online adatfelvétel miatt – állítólag – pontosabb a hagyományos méréseknél, azt mutatja, hogy csak a Fidesz-szavazók elégedettek (pontosabban a kormánypártiak 77 százaléka), a teljes népességben mindössze 24 százalék mondja azt, hogy jól haladnak az ország ügyei.)

Mindezek alapján akár azt is mondhatnánk, hogy mégsem lefutott a jövő évi választás – de persze a baloldali ellenzék elképesztő állapotát látva a Fidesz nyugodtabb lehet, mint a fentiek tükrében.

De nézzük, ki miből gazdálkodhat: az ellenzék számára elvileg elérhető, ma még bizonytalan szavazók száma közel másfél millió, ami nem jelentéktelen. A Jobbik, a DK, az LMP már aktívan kampányol, ismertek e pártok miniszterelnök-jelöltjei, politikusaik járják az országot. Ezzel szemben az MSZP-nek Botka László távozása óta nincs saját kormányfőjelöltje, Nyakó István kirúgása óta nincs kommunikációs vezetője, és azt sem lehet tudni, ki a párt kampányfőnöke. Ráadásul kijelentették, hogy külsős kormányfő-jelöltet keresnek, amivel azt is mondják, hogy a többezres párttagságban nincs egyetlen alkalmas személy.

Mindezek alapján egyre többen vetítik előre, hogy ha így folytatják, 2018-ban akár ki is eshetnek a parlamentből. Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke a kormánypárt hétvégi kongresszusán tett is egy, az MSZP-re vonatkozó megjegyzést, amely szerint jövőre akár „végképp eltörölhetik a múltat”, azaz megszűnhet az MSZP. Kérdés persze, hogy Kubatov megjegyzése az antikommunista Fidesz-bázisnak szóló diadaljelentés volt-e, vagy inkább aggodalmas üzenet az MSZP-nek, hogy kapja össze magát.

A szocialisták gyengülése ugyanis a Fidesznek sem jó, mivel a kiábrándult MSZP-szavazók jelentős része a Jobbikhoz pártolhat át, és a Fidesz ettől szemmel láthatóan tart. 

Éppen ezért – állítólag – a háttérben megpróbál segíteni a szocialistáknak: ennek egyik jele, hogy – hosszú évek után először – három Fidesz-MSZP tévévita is volt a közelmúltban, amivel az átlagember számára azt üzenték: az MSZP a Fidesz kihívója, ez az az ellenzéki párt (és nem a Jobbik), amely méltó arra, hogy a toronymagasan vezető Fidesz leálljon vele vitázni.

Részletek a Hetek legfrissebb számában.

atv.hu/Hetek

További belföldi híreink