Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-11-17 07:17:00

Kihátrálni Paks2-ből? „Az orosz féllel mindent meg lehet beszélni”

Érdemes beszélni Paks2-ről, már az elődei is sokat dolgoztak azon, hogy legyen Paks2 – mondta Mártha Imre Rónai Egonnak az ATV Egyenes beszédben.

 

Az MVM korábbi vezetője szerint az, hogy Paks1 üzemelési engedélye a 2030-as években jár le, ekkor lesz ugyanis 50 éves, korántsem jelenti azt, hogy el kellene azt hajítani. Mint mondta, ez egy 5-6 éves személygépkocsihoz hasonlít, és azzal még sokáig „el lehet lenni.”

Az ország energiaigényének felét fedezi Paks1, közölte Mártha, majd elmondta: ma már nem okoz gondot, ha egy atomerőműben ezt-azt ki kell cserélni, persze pénzbe kerül és nem is gyors megoldás. Azonban még mindig olcsóbb, mint egy új atomerőmű, vagy blokkok megépítése- vélekedett. Hozzátette:

ezt a magyar kormány is tudja, de szerinte vizsgálatokat mulasztottak el az ügyben.

Abban, hogy két erőmű termeljen egymás mellett, kisebb tragédiát lát, hiszen a túltermelés miatt nem fognak tudni mit kezdeni a sok energiával, aminek nagy részét akár kényszerexportban, nyomott áron fogják tudni csak értékesíteni.

Az energetikai szakember hozzátette: nem biztos, hogy ilyen sürgős megoldások kellenének, ő inkább időt szánna a dolgokra, hiszen az sem gond, ha csak 5 év múlva kezdik építeni. Abban sem lát különösebb gondot, ha a szerződésből „kihátrálna” a magyar kormány, hiszen ahogyan mondta, az orosz tárgyalófelekkel mindent meg lehet beszélni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink