Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-11-16 05:10:00

414 párt indulhat a 2018-as országgyűlési választásokon

A Munkáspárt és az Értünk Értetek formáció is meghirdette választási programját. Velük együtt több mint 400 párt indulhat a jövő évi választásokon. Ez az Országos Bírósági Hivatal által az ATV Híradójának megküldött válaszból derül ki. Ha egy párt minden körzetben tud egyéni jelöltet állítani, közel 600 millió forint állami támogatásra jogosult.

A választások közeledtével a többi párt mellett a Thürmer Gyula vezette Munkáspárt is kampány üzemmódba kapcsolt, és meghirdette választási programját. 2014-ben Kádár János szavait megidézve kampányoltak. Akkor kicsivel több, mint fél százalékot értek el a választásokon. Most viszont több jelölttel indulnak, ezért nagyobb esélyük van – mondta a pártelnök az ATV-nek.

Az Országgyűlés kedden döntött arról: annak a pártnak, amely 1 százalékot sem ér el az országgyűlési választáson, vissza kell fizetnie a kampányra kapott állami támogatást. Méghozzá az érintett párt vezetőtestületének vagyonából. A törvény arról is rendelkezik, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az általános országgyűlési választást követő egy éven belül hivatalból ellenőrzi a támogatás felhasználását azoknál a pártoknál, amelyek a pártlistákra leadott összes érvényes szavazat legalább 1 százalékát megszerezték.


A 2014-es országgyűlési választásokon tizennégy olyan párt volt, amely - bár megmérette magát -, nem jutott mandátumhoz. Az ÁSZ beszámolója szerint az előző választásokon ellenőrzött 14 párt összesen 3,5 milliárd forintnyi támogatást kapott. A vizsgálat 12 pártnál állapított meg valamilyen szabálytalanságot a közpénzek felhasználásában. Találtak gyanús - valószínűleg fiktív - számlákat, és olyanokat, amelyek nem feleltek meg a számviteli törvény előírásainak. Kilenc esetben kellett emiatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordulnia a számvevőszéknek.

„Ez a parlamenti pártok félelméből adódó döntés volt” - erről már az a Bertha Szilvia beszélt, aki korábban még a Jobbik színeiben politizált. 2014 nyarán hagyta ott a pártot, mert szerinte a néppártosodás útjára lépve magára hagyta a magyar nemzeti radikális oldalt. Most viszont már új formációjának az Értünk Értetek választási programjának részleteit ismertette.

A választási szakértő jónak tartja a kampányfinanszírozási törvény módosítását, de szerinte a törvényalkotók nem voltak következetesek. „Míg az egyéni jelölteknek továbbra is kincstári kártyán kell felvenniük ezt az egymillió forintos támogatást, addig a pártoknak átutalják a százmilliókat a számlájukra és akár még készpénzben is hozzáférhetnek” – mondta László Róbert, a Political Capital elemzője.

Az Országos Bírósági Hivatal az ATV Híradónak megküldött adatai szerint jelenleg országosan 231 bejegyzett párt van, és 183 párt áll bejegyzés alatt. Összesen tehát 414 párt indulhat a jövő évi választásokon.

27 egyéni jelölt elindításával 13 ezer 500 aláírás összegyűjtésével már országos lista állítható. Egészen 53 jelöltig 149 millió forint jár a pártnak. Az összegek folyamatosan emelkednek. Ha egy párt 106 jelöltet is el tud indítani, máris 597 millió forint folyhat a párt kasszájába akkor is, ha nincsenek komoly politikai ambíciói.

atv.hu

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

Ajánlom

További belföldi híreink