Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-11-14 13:02:00

Stabil Fidesz-KDNP előny, de a többség elégedetlen

Csak a kormánypártiak szerint mennek jó irányba a dolgok – derül ki az IDEA intézet friss kutatásából, amelyet az ATV publikál. Ennek ellenére stabil a Fidesz-KDNP előnye. A kormánypártokat jócskán leszakadva a Jobbik követi, az MSZP pedig jelenleg 7 százalékon áll, és erősen jön fel rájuk a Demokratikus Koalíció.

Az IDEA Intézet a bevett kérdőíves politikai közvélemény-kutatást és a közösségi médián alapuló célcsoport-képzési módszereket ötvöző kutatása szerint a Fidesz-KDNP-t a teljes lakosság 29 százaléka, a biztos szavazók 37 százaléka támogatja. A kormánypártok előnye stabil, ugyanakkor kizárólag a Fidesz-KDNP-szavazók többsége szerint mennek jó irányba a dolgok (77 százalék). Szintén csak a kormányzópárt támogatói érzik úgy, hogy helyzetük valamelyest vagy jelentősen javult az elmúlt években (67 százalék), a megkérdezettek többsége azonban nem osztja ezt a véleményt.


forrás: idea intézet/atv.huForrás: IDEA Intézet/atv.hu
A Jobbik támogatottsága 13 százalék, és a biztos szavazók 18 százaléka áll a párt mögött. Az MSZP-t a választópolgárok 7 százaléka támogatja, a biztos pártválasztók 11 százaléka. A szocialistákat a DK követi, a párt támogatottsága a biztos szavazók körében 9 százalék.

A jelenleg külön indulási stratégiát képviselő LMP mögött a választók 5 százaléka áll, a biztos szavazókat tekintve megelőzi a többi potenciális új pólus-szereplőt (8%). Az Együtt-Párbeszéd támogatottsága a teljes népesség körében 3 százalék, a biztos szavazók körében 5 százalékot ér el. Az önálló indulás mellett elkötelezett Momentum a teljes népesség 3, a biztos pártválasztók 4 százalékát tudja maga mögött.
Egyéb pártot választók aránya 7 százalék, míg a pártot nem választóké 26 százalék.

A többség szerint rossz irányba haladunk

Mindkét utóbbi körben – hasonlóan az ellenzéki pártok támogatóihoz – többségben vannak azok, akik szerint egyértelműen rossz irányba mennek a dolgok, és az ellenzéki szavazók körében is csak a megkérdezetteknek egy elenyésző része érzi úgy, hogy javult a helyzete. Az összes megkérdezetteknek csak a 24 százaléka szerint mennek jó irányba az ország ügyei. A Fidesz-KDNP támogatóinak 77 százalékán kívül minden más megkérdezett körében az ez irányú folyamatokat negatívan megítélők vannak többségben.


forrás: idea intézet/atv.huForrás: IDEA Intézet/atv.hu
Az IDEA Intézet kutatása szerint hasonlóan az előzőhöz, csak a kormánypártok szavazói azok, akik nem érzékelnek kormányváltó hangulatot, és környezetükben egyértelműen a jelenlegi kormány támogatóinak többségét feltételezik (68%). Ezzel szemben az ellenzéki vagy egyéb pártot választók, illetve a választani nem tudó, nem akarók szerint a kormányváltást akarók vannak közvetlen környezetükben többen.


forrás: idea intézet/atv.huForrás: IDEA Intézet/atv.hu
Egyrészt a kormánypárti és ellenzéki szavazókra egyaránt jellemző, hogy (online is) leginkább a hozzájuk hasonlóval tarthatnak fenn kapcsolatot, gondolják úgy, hogy közvetlen környezetükben a kormányt megerősítők/váltók vannak többen. Másrészt a kormánypártiakon kívül az összes választói csoport, illetve pártot választani nem tudó vagy akaró az Orbán-kormánnyal szembeni elégedetlenséget látja többségi álláspontnak szűkebb környezetében.

forrás: idea intézet/atv.huForrás: IDEA Intézet/atv.hu

A fenti, a bevett kérdőíves politikai közvélemény-kutatást és a közösségi médián alapuló (Big Data) célcsoport-képzési módszereket ötvöző vizsgálat mindenben megfelel a magyarországi társadalomtudományi kutatások mintavételi eljárásainak. A minta – hasonlóan a magyarországi nyilvánosságban eddig ismert kutatások tulajdonságaikhoz – reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezer fős mintanagyság esetén a mintavételi hiba legfeljebb 3,1 százalékpont. Az adatfelvétel alapja egy olyan online survey, amelynek kitöltése közösségi médián keresztüli célzott hirdetésekkel kerül támogatásra. Az eredmények értelmezésekor figyelembe kell venni, hogy az online – így a web.2.0-ás – mintavétel során az aktívabb állampolgárok könnyebben elérhetők, válaszolási hajlandóságuk magasabb. A felvétel során viszont lehetővé válik, hogy kvóták szerint optimalizálásra kerülhessenek a kitöltések, kiküszöbölhető legyen az eltérő internetes aktivitásból származó mintatorzulás. A módszer lehetőséget ad arra is, hogy kisebb demográfiai csoportok, pártpreferenciával bíró választók körében mélyfúrást lehessen végezni olyan adatfelvétel során, amellyel célzottan rájuk optimalizálnak, mint célcsoport. Számos előnyei mellett többek között a válaszoló saját időbeosztása szerint, neki tetsző időpontban válaszolhat, továbbá az online kitöltés csökkenti egy-egy interjúszituáció által teremtett megfelelési kényszert, így az őszintébb válaszokat eredményezhet. A digitális felvételnek olyan további előnyei, mint a kérdőív készítési-, illetve adatrögzítési, adattisztítási időszak hosszának csökkenése miatt a felmérés rugalmasabb, az aktuális témákra jobban és gyorsabban rezonáló lehet.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2017. október 24-31. között vette fel az ország felnőtt népességét nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus tekintetében reprezentáló 1000 fő megkérdezésével. A mintavételi hiba legfeljebb +/- 3,1 százalékpont.

 


atv.hu

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

Ajánlom

További belföldi híreink