Itthon

2017-11-14 10:48:00

Miért mondta Kubatov, hogy az MSZP kieshet a parlamentből?

Vészcsengő, jelzés a baloldalnak: ha kiesik az MSZP a parlamentből, a baloldalion visszatérhet a Gyurcsány-korszak – fideszes forrásunk szerint nem "rosszindulatból" mondta Kubatov a kiesős mondatot. Az MSZP gyengüléséből persze a Fidesz is profitálni akar, a kétharmad miatt. Orbán Viktor pedig már 2014 áprilisában megmondta: a baloldalt is magába foglaló nemzeti közösséget akar építeni.

Miért mondta Kubatov, hogy az MSZP kieshet a parlamentből?

Miért mondta Kubatov Gábor a Fidesz-kongresszuson, hogy az MSZP mostani helyzetét látva, még az is előfordulhat, hogy "a múltat sikerül végképp eltörölni", a szocialisták kieshetnek a parlamentből? Mi motiválta-e? – kérdezik sokan politikusok, elemzők is.
 
Munkatársunknak még ott a kongresszus helyszínén azt mondták, Kubatov Gábor "az MSZP a parlamentből is kieshet" mondatát nem a rosszindulat motiválta, bár azt a Fidesz pártigazgató-alelnöke azzal vezette fel, hogy tavasszal egy újabb Fidesz-győzelemmel sikerülhet a múltat végképp eltörölni.

„Ez vészcsengő volt, jelzés a baloldali embereknek, hogy figyeljenek, mert ha az MSZP eltűnik a színről, visszatérhet a baloldalon a Gyurcsány-korszak” – mondta a Hungexpón munkatársunknak a fideszes körökben is ismert és elismert "arc".

Azt fejtegette, hogy téved a kormánnyal kritikus ellenzéki média és az ellenzéki politikusok is tévednek, amikor azt sulykolják, hogy Orbán Viktor csak ellenségeket kreál és keres magának. Ez európai viszonylatban sem igaz, de magyar viszonylatban sem. A miniszterelnök szövetségeseket keres a politikájához – állította. Forrásunk az MSZP kapcsán azt ecsetelte, hogy ő személy szerint el tudná képzelni, hogy ha valóban kiesne az MSZP a parlamentből, akkor a "nemzeti négyötöd" jegyében a kormányoldalról érkezhetne akár egy olyan üzenet is Hiller Istvánhoz, hogy valamilyen oktatással összefüggő pozíciót kínálnak neki.  Forrásunk emlékeztetett, hogy épp az ATV-ben volt már Gulyás Gergely-Hiller István vita is az egyik műsorban (igaz nem előre tervezett vita volt) a két politikus nem utasította vissza a közös szereplést.
 kubatov gáborKubatov Gábor
Az, hogy Hiller István akár még oktatási helyettes államtitkár is lehetne egy Orbán-kormányban – kizárólag egy "poszt-MSZP korszakban" – azért is fogalmazódhatott meg a kormányoldalon, mert Orbán Viktor a 2014-es választások előtti Csak a Fidesz címmel a Magyar Nemzetben megjelent interjúban név szerint is említette dicsérőleg Hiller Istvánt és Mesterházy Attilát. A miniszterelnök akkor arról beszélt ugyan, hogy a baloldalon "a kulturális reflexeik nem változtak az utóbbi évtizedekben, ma is internacionalisták. Minden, ami nemzeti alapon és nemzeti szinten jön létre, az számukra vagy veszélyes, vagy elmaradott". De – mint Orbán Viktor mondta az interjúban – Mesterházy Attila esetében ő látott elmozdulást, és "a Hiller István-féle kultúrpolitikának is voltak dimenziói, amelyekben jutott hely és szerep a nemzeti kultúrának". Aztán Orbán Viktor egyértelműen elmondta, milyen az általa megálmodott közösségépítés:
 

"Régóta mondom, de a baloldal ezt valahogy mindig kommunikációs panelnek tekintette: az én politikai krédóm középpontjában a közösségépítés áll. Építettem a Fidesz radikális, rendszerváltó, kispárti közösségét, aztán a polgári körökön keresztül a nagy, néppárti, jobboldali érzelmű közösséget, s most, amikor kormányon vagyunk, építem a baloldalt is magában foglaló nemzeti közösséget, amely ma már a nemzetegyesítés programja révén túlnyúlik az országhatárokon is".

"Régóta mondom, de a baloldal ezt valahogy mindig kommunikációs panelnek tekintette: az én politikai krédóm középpontjában a közösségépítés áll. Építettem a Fidesz radikális, rendszerváltó, kispárti közösségét, aztán a polgári körökön keresztül a nagy, néppárti, jobboldali érzelmű közösséget, s most, amikor kormányon vagyunk, építem a baloldalt is magában foglaló nemzeti közösséget, amely ma már a nemzetegyesítés programja révén túlnyúlik az országhatárokon is".
 
Az egyelőre még kérdés fideszes körökben is, hogy a Fidesz választási kétharmados győzelmét az segíti-e jobban elő, ha az MSZP erősebb, vagy gyengébb. Ez bonyolult egyensúlyi kérdés - mondta korábban egy vezető fideszes politikus, aki szerint a DK-MSZP-hez képest "jön fel a két szélen a Jobbik és az LMP". Ma a fideszes és kormányzati kommunikációs össztűz nap mint nap a Jobbik elnökére, és Gyurcsány Ferencre irányul. A DK elnökéhez kötött Czeglédy-ügyről - melyet az új baloldali korrupciós ügyként tuningolják a kormányoldalon – és a károsultak rendkívüli kárrendezéséről szóló kormánypárti határozati javaslatról épp ma szavaz a parlament. Az LMP miniszterelnök-jelöltjére, Szél Bernadettre szintén tüzelnek, például azzal, hogy Brüsszelben Soros-szervezetek embereivel találkozott.
 
A kormányoldal Botka László távozása után az MSZP-t igyekeztek "megemelni" például a Gulyás Gergely-Tóth Bertalan, illetve az épp az Egyenes Beszédben folytatott Németh Szilárd-Molnár Zsolt vitával. Gulyás Gergely még külön a szintén MSZP-s Bárándy Gergellyel is vitatkozott a jogi egyetemen egy fórumon, de a szocialista politikusnak a rendezvényen az csúszott ki a száján körülbelül egy hónapja, hogy a mostani állapotába a baloldali ellenzékre, rájuk a kutyáját sem bízná senki. A fideszes-szocialista vitasorozat nem hozta meg a kívánt népszerűség-növekedést a Molnár-Hiller nevével fémjelzett MSZP-nek.  Orbán Viktor "nem rendezi a baloldalt" – állította forrásunk a fideszes beavatkozást tagadva –, de ha az MSZP a szétesés jeleit mutatja, a Fidesz profitálni akar belőle, a harmadik kétharmados választási győzelem ugyanis pár tízezer szavazaton is múlhat.

 

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

További belföldi híreink