Itthon

2017-11-14 05:10:00

Még nagyobb monstrum épül a budai szellemszálló helyén

Bontják az egykori SZOT-szállót a Rózsadomb oldalában. Luxuslakások lesznek a helyén. Az átalakítás során 7 méterrel megtoldják az épület magasságát. A Budapest Világörökség Alapítvány nem szeretné, ha ilyen méretben és ilyen funkcióval épülne vissza a hatalmas ház, ezért jogi lépéseket terveznek.

Szemerkélő esőben is dolgoztak hétfőn a munkagépek az egykori rózsadombi SZOT-szállónál. Már eltűnt az évtizedeken át sorsára hagyott épület egy része.

Jogerős építési engedély birtokában 100 lakásos lakóépület lesz a helyén, amelyet 7 méterrel magasabbra húznak a visszabontás után.

A Budapest Világörökség Alapítvány az engedélyek ellenére sem kezeli lezárt ügyként a beruházást. Pert fontolgat, mert az épületmonstrum ugyanúgy rontani fogja a budai látképet, mint üresen hagyott elődje.

„A legközönségesebb városi funkció a lakóház, ez nem érdemel meg egy ilyen kiemelt méretet, ilyen különleges helyen. A budapesti világörökségi városképben teljesen indokolatlanul nagy ház ezen a ponton” – nyilatkozta az ATV Híradójának Korompay Katalin Ybl-díjas építész.

A terület ugyan már nem része a világörökségnek, de "együtt látszik" a budai világörökségi panorámával. November végén Budapestre látogat az UNESCO szakértői missziója, hogy itt tájékozódjon: milyen túlméretes épületeket tervez még a főváros.

Az épület SZOT-szállónak épült még a 70-es évek elején. Rendszerváltás utáni története összekapcsolódott az egyik legnagyobb 90-es évekbeli sikkasztási üggyel, a Globex-botránnyal. Még a 2000-es években is hozzányúltak.

A kerület egykori polgármestere, Horváth Csaba egyetért azzal, hogy végre kezdenek valamit a szellemszállóval. „Ha a fővárosiak felnéznek, akkor azt látják, hogy egy nagyon csúnya épülettorzó szennyezi Buda látképét. Ehhez képest azt kell, hogy mondjam: majdnem bármi szebb és jobb lesz, mint ami ma ott van” – vélekedett a szocialista politikus.

A beruházó Waberer György miniszterelnöki megbízott érdekeltségébe tartozó Rózsadomb Panoráma Kft. Őket nem érte el az ATV Híradója. A kivitelezést Garancsi István cége, a Market Zrt. kapta.

atv.hu

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

További belföldi híreink