Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-11-13 15:12:00

Civiltörvényes népszavazás: Ebben reménykedik a Momentum

A párt az eddigi tapasztalatukból kiindulva abban reménykedik, hogy már a gyűjtés alatt eltörölheti a kormány a sokak által megbélyegzőnek kikiáltott civiltörvényt. Legkésőbb a jövő hét elején kezdi az aláírásgyűjtést a Momentum.

 Civiltörvényes népszavazás: Ebben reménykedik a Momentum

Ahogyan arról az atv.hu is beszámolt, a Kúria a november 7-i ülésén hitelesítette a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény visszavonásáról szóló – Momentum által kezdeményezett – népszavazási kérdést. Azt a kérdést, amelynek hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) arra hivatkozva tagadta meg a július 25-i ülésén, hogy az nem felel meg az egyértelműség követelményének. A kérdés így szól:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?"

Előreláthatólag ennek a hétnek a végén, de legkésőbb a jövő hét elején kezdi az aláírásgyűjtést a Momentum – mondta Hajnal Miklós az atv.hu-nak, majd hozzátette: jogilag bárhol gyűjthetnek, még a határon túl is lehet azoktól, akiknek magyar lakcímük van.

A hírek szerint a párt ötlete nem aratott osztatlan sikert a civil szervezetek körében. Portálunknak az egyik jogvédő egyesület képviselője azt mondta, ők inkább a jogi utat választják, és panasszal fordulnak az Alkotmánybírósághoz. Itt azonban nem állnak meg, dolgoznak azon, hogy a strasbourgi bíróságához fordulhassanak, az uniós indítványt decemberig kell beadniuk. Ennek az az oka, hogy nem tartják hatékony jogorvoslatnak az alkotmánybírósági eljárást. Megfogalmazása szerint: „nagyon finnyás az Alkotmánybíróság”, és könnyen lehet, hogy nem fogják érdemben megvizsgálni az ügyüket, hogy ne kelljen döntést hozni.

Ezzel szemben, a Momentum szóvivője szerint a népszavazás is egy jogi út, de minden szervezet maga dönti el, hogy beáll a kezdeményezés mögé, vagy sem. Hozzátetette: most is több civil szervezettel folytatnak tárgyalásokat. Úgy véli, hogy ez közös ügy, és a Kúria döntését követően is próbáltak nyitottak lenni, felvenni a kapcsolatot a már említett civilekkel. Hajnal Miklós szerint most kell igazán aktívnak lenni, hiszen magának az aláírásgyűjtésnek is van ereje. Kiemelte: közel egy éves tapasztalatuk alapján azt látták, hogy az aláírásgyűjtés alatt vagy után a Fidesz visszavonulót fújhat. Ha most is így adódna, az „mindenképpen siker lenne. Persze mindig az a nagy siker, ha erről dönteni is lehet” – fogalmazott Hajnal.

A kormány ugyanakkor nem tart a momentumos népszavazástól. Ezt a kormányoldal egy magas rangú politikusa mondta atv.hu-nak, és arról is beszélt: száz százalék, hogy nem lesz a tavaszi választások előtt a civiltörvényről népszavazás.

További belföldi híreink