Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-11-11 09:05:00

Zaklatási vád: Kátai válaszolt Szikora közleményére

Kátai István színész korábban szexuális zaklatással vádolta meg a Vörösmarty Színház igazgatóját, aki viszont tagadta a vádakat. Szikora János közleményére, amelyben egy büfés bosszújáról ír, most Kátai István reagált.

Zaklatási vád: Kátai válaszolt Szikora közleményére

Mint ismert, a Vörösmarty Színház igazgatójáról az ATV Egyenes beszéd című műsorában állította azt Kátai István színész, hogy Szikora évekkel ezelőtt egy nyilvános helyen fogdosott egy színitanodás lányt. Hozzátette: hogy a lány az eset után beszámolt neki róla, hogy nem ez volt az egyetlen ilyen tapasztalata Szikorával, a darab premierje után durvábban is molesztálta.

Szikora János a színház honlapján közzétett közleményében tagadta a vádakat: az „esettel kapcsolatban kijelentem, hogy ez így a valóságban soha nem történt meg, ilyen jelenetnek én soha nem voltam szereplője, szexuális zaklatás, hatalommal való visszaélés nem történt.” Hozzátette, „a szexuális zaklatás és a hatalommal való visszaélés minden formáját mélységesen elítélem, és fontosnak tartom, hogy mielőbb megtaláljuk üldözésének megfelelő törvényes kereteit.”

Kijelentette azt is, hogy „Kátai István soha nem volt a Vörösmarty Színház színésze, Ő a Vörösmarty Színház büfése volt, amely szerződését összeférhetetlen, botrányos magaviselete miatt 2016. december 14-én december 31-i hatállyal megszüntettem. Ezt követően több tanú egybehangzó állítása szerint a büfében számos alkalommal ezt kiabálta: ’Ezt meg fogom bosszulni! Ezt nem viszi el szárazon!’”

Kátai István reakciója

A színész az ATV szerkesztőségéhez juttatta el válaszát, amelyben azt írja, hogy Szikora János a saját „tettéről szóló reakció helyett jogellenes módon a szemtanút személyeskedéssel elemezte, az általa igazgatott színház repertoárját meghazudtolta.” A színlap szerint azonban Kátai István játszott az 56 csepp vér című darabban a székesfehérvári színházban.

Szikora János közleményében leírja, hogy a szexuális kényszerítés bűntett jogi „üldözési” lehetőségeit keresné színházigazgatóként. Kátai szerint „ez megoldott, ez a rendőrség és bíróság dolga.” A színész úgy véli ebben az esetben „Szikora János erre irányuló megelőzési feladata az lehet, hogy nem követ el ilyet, és igazgatói személyétől független ombudsman hivatalt állít fel minden ehhez hasonló eset akár anonim jelentésére.” Mint fogalmazott, „első lépése a hatalmával visszaélés elkerülésére az lehetne, hogy az őt ért vádat, a színészi társulattal történő etikátlan bánásmódját személyétől független színházi etikai testület vizsgálja ki.”

Azzal kapcsolatban, hogy Szikora azt állította Kátairól, ő csak egy büfés volt, a színésznek az a véleménye, hogy a szemtanú szavahihetőségét nem befolyásolja, milyen minőségben volt jelen azon a nyilvános eseményen, ahol a szexuális kényszerítés esete történt. Szerinte egyetlen lényeges pont van: jól látta-e az eseményt, felismerte-e az elkövetőben Szikora Jánost. Mint írja, „jól láttuk, mi történt, és színésztársammal felismertük őt. A rendezvényen a színház musicalének egyik főszereplőjeként vettem részt.”

Mint ahogy a származás sem befolyásolja egy szemtanú szavahihetőségét - vallja Kátai, aki felidézi, hogy a színház első reakciójában megemlítették erdélyi gyökereit.

Ugyanakkor Kátai arra is felhívja a figyelmet a „büfés” megnevezéssel kapcsolatban, hogy a Vörösmarty Színház melegételes Gasztrobisztróját nyilvános pályázaton elnyerve a Gastera Kft. ügyvezetőjeként vezette. Arra kérte válaszában Szikora Jánost, „amennyiben a szexuális kényszerítés bűntett mellett egy gazdasági jogi frontot is meg kíván nyitni, elemezni kívánja a színházi vezetés, a városvezetés és cégem közti szerződéses viszonyt, mai napig elérhető hivatalos levelezéseket, állok elébe, de ezt ne a szexuális kényszerítés bűntettéről szóló tanúvallomásomra adott nyilatkozatában írja le.”

Kátai válaszának végén hangsúlyozta, hogy tanúvallomását továbbra is fenntartja.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink