Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-11-07 12:09:00

Azonnali hatállyal felmentette az Operettszínház Kerényit

Azonnali hatállyal felmentette és vizsgálatot indított az Operettszínház Kerényi Miklós Gábor ellen.

Azonnali hatállyal felmentette az Operettszínház Kerényit

Hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában Maros Ákos azzal vádolta Kerényi Miklós Gábort, hogy 23 éve a rendező megalázta őt.

A Budapesti Operettszínház szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben reagált a műsorban elhangzottakra, amit szó szerint közlünk:

A Budapesti Operettszínház Igazgatósága kijelenti, hogy a Kerényi Miklós Gáborral kapcsolatban hétfőn este felmerült konkrét ügy kapcsán azt a döntést hozta, hogy a vasárnap nyugdíjazását kérő művészeti vezetőt azonnali hatállyal felmenti a munkavégzés alól, és belső vizsgálatot indít.

Továbbá ezúton ismételten kinyilvánítja, hogy a leghatározottabban elítéli a fizikai bántalmazás minden formáját, különös tekintettel azokra az esetekre, amelyek hatalommal való visszaéléssel együtt valósulnak meg. Kijelenti, hogy elkötelezett az ilyen ügyek felderítésében, a zaklatást vagy fizikai bántalmazást elszenvedett áldozatok minden lehetséges eszközzel történő megsegítésében, továbbá kéri, hogy az érintettek az igazság törvényes keretek között történő tisztázása végett a megfelelő lépéseket tegyék meg.

A döntéssel kapcsolatos művészeti kérdések megválaszolásában időt kér, de kijelenti, hogy a repertoár és a meghirdetett műsor zavartalan lebonyolítását a társulat minden erejével biztosítja, ezért kéri a sajtó és a közvélemény segítségét és együttműködését a zavartalan munka folytatása érdekében.

Egyúttal azonnali hatállyal megkezdte egy olyan belső etikai és bejelentési protokoll és szabályzat kidolgozását, amely a színházban zajló művészi és gyakorlati munka kapcsán a jövőben megfelelő kontrollt tud biztosítani a hasonló esetek elkerülésére. Ennek érdekében kapcsolatba lépett hazai és nemzetközi szakmai szervezetekkel és nemzetközi színházetikai ügyekben is tapasztalt jogászokkal.

Korábbi közleményünknek megfelelően ismételten kiemeljük, hogy a Színház felvette a kapcsolatot az Előadóművészi Jogvédő Irodával, és tájékoztatta a társulatot a bejelentési lehetőségekről.

Az Operettszínház ezúton megerősíti korábbi nyilatkozatát, hogy mindent megtesz és együttműködik az áldozatok megsegítésében, felderítésében és az igazság tisztázásában – áll a közleményben.

Az előzmény

A Marton-ügy kirobbanása után nem sokkal később, a Bors arról írt, hogy a szakma már tudja, ki lesz a következő. Majd október utolsó napján Kalmár Péter „Levél egy apja fiához” címmel jelentetett meg írást a blogján, amiben nem nevezte meg a szexuális zaklatót, de számos történetet írt le, amiben egy magas pozícióban álló férfi többször is hatalmával visszaélve zaklatta kollégáit.

Ekkor indult a lavina, ezután több bejegyzésben, blogban is Kerényi Miklós Gábor nevét emlegették. Noha vasárnapi nyilatkozatában Kerényi visszautasította a vádakat, hétfőn este mégis robbant a bomba: az Egyenes beszédben állt elő Maros Ákos, aki állítja, 23 évvel ezelőtt az Operettszínház volt művészeti vezetője megalázta őt.

 

Maros elmondása szerint egy kollégiumi szobába mentek fel Kerényivel, miután az igazgató a fiú korábbi késését szerette volna „megtorolni”. A fiú nem vette őt komolyan, a szoba ajtajának eltorlaszolása után sem fogott gyanút. Ezután az igazgató arra kérte, tolja le nadrágját, majd hármat vert a fenekére, ezt követően - állítása szerint - azt kérte tőle Kerényi, tolja le az alsónadrágját, és azt mondta neki: nyugodtan sírjon, az a megtisztulás része. A fiú ezt elégelte meg, majd távozott a teremből.

Ma reggel pedig Az ATV Start vendége Czapáry Veronika volt, aki oknyomozó
újságíróként vetette bele magát a Kerényi-ügybe. Állítása szerint 13 éves a legfiatalabb áldozat, és szerinte nem igaz hogy a színházi élet nem tudott ezekről a dolgokról.

 

Egyetlen megoldás szerinte, ha névvel és arccal vállalják magukat azok, akik elszenvedték a bántalmazást. Olyan a bűvköre ennek az embernek – tette hozzá reggel az írónő –, hogy személyesen tudja terrorizálni, érzelmileg zsarolni az áldozatait. A zsarolás abból áll, hogy elmondja, csak neki köszönhetnek mindent, és ellehetetleníti őket máshol - állítja az író.

atv.hu

További belföldi híreink