Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-11-01 07:24:00

„Gyurcsány egyetért Gyurcsánnyal”

A rakoncátlan díszlet sem akadályozta a DK elnökét. Egy néni is bekiabált a beszéd alatt, de az ő megjegyzését a volt miniszterelnök „imádta”. Helyszíni riport Kőbányáról, egy DK-s lakossági fórumról.

„Gyurcsány egyetért Gyurcsánnyal”
Forrás: Facebook/Gyurcsány Ferenc

„Most operáltak csípőprotézissel, de azért eljöttem”- csoszog be egy néni a Kőbányai Kulturális Központba, ahol Gyurcsány Ferenc újabb szintre emeli a Demokratikus Koalíció kampányát. Legalábbis Gréczy Zsolt szerint, aki a rendezvényt megnyitja. A terem már a kezdés előtt szinte teljesen megtelt, párszázan lehetnek. A DK szóvivője ezt úgy kommentálja, hogy pártjuk „folyamatosan növekszik és erősödik”, valamint megtudhatjuk azt is, hogy „sok DK-s kis helyen is elfér”.

A rendezvényen amúgy tilos az önkényuralmi jelképek használata, csakúgy, mint az előadást követően a kérdésnek álcázott politikai véleménynyilvánítások, amelyek szélsőséges, vagy kirekesztő eszméket hirdetnek. Ez a kiírás még a bejáratnál fogadja az érdeklődőket, aki pedig a terembe lép, az automatikusan elfogadja a házirendet.
A terem előtt DK-s pólók, tollak, bögrék eladók, de jó pár könyvet is beszerezhet az érdeklődő. A lépcső alján pedig az aláírásokat gyűjtik már a DK aktivistái. Apropó, lépcső. Az első emeleti terembe nehéz felmászni, a résztvevők többsége ráadásul inkább már a nyugdíjas korosztályba tartozik, így kicsúszik pár „jaj, Istenem” sóhajtás, mire felérnek az emberek.

A beszéd rövidesen kezdődik. „Ülj a papa mellé”- mutat még két szabad helyre egy kék pólós rendező az egyik érkezőnek. Aztán megszólal az EU himnusza. Gyurcsány már a bejárati ajtó mögött várakozik, többen odaköszönnek neki, azok közül, akik később érkeznek. Gréczy Zsolt még gyorsan bejelenti, hogy november 18-án bemutatják a Demokratikus Koalíció választási programját, ráadásul Salgótarjánban. Aki részt venne egy DK-s bulin, akár közös buszos utazásra is foglalhat jegyet majd az előadás végén. A szóvivő arra is figyelmeztet, hogy a kampány „egyre jobban melegszik”, emiatt nem kizárt, hogy ezt a rendezvényt is megzavarják provokátorok. Erre az esetre nyugalmat kér a résztvevőktől.

Provokáció végül nem volt, csak egy néni kiabált közbe Gyurcsány előadása alatt, de az egykori miniszterelnök készségesen végighallgatta, majd megjegyezte: „imádom, hogy elmondta”. „Ezért jöttem el”- harsogta a néni, aki csak nem hagyta abba, miközben a volt miniszterelnök már folytatta beszédét. „Csönd legyen”- kiabált végül előre valaki a hátsó sorokból.

A DK elnöke közel háromnegyed órát beszélt, közönsége gyakran megtapsolta, egy-egy vicces megjegyzését hangos nevetés kísérte. Kisebb zavart csak az okozott – de ez sem tűnt provokációnak -, amikor a beszéd alatt a Gyurcsány mögött lévő, piros, fehér és zöld színű molinókból álló díszletből az utóbbi megadta magát. „Hoppá”- kiáltották többen is, mire a pártelnök hátrafordult és a saját nevét tartalmazó, éppen szétesőben lévő feliratra megjegyezte: „Gyurcsány egyetért Gyurcsánnyal”(a videón 16:10-től).


A volt miniszterelnök teljes beszéde itt megnézhető!

„Valaki visszatette”- kérdezték gyorsan a szervezők az ajtóban, mire jött a válasz: „Zsolt ott áll mögötte és fogja”. A beszédből volt még hátra vagy harminc perc, Zsolt pedig igyekezett helytállni, hogy a magyar zászlót imitáló molinók közül utóbbi hiányával véletlenül ne egy lengyel zászlóvá változzon a díszlet.

A rendezők végig követték az eseményeket, de egy téves riasztáson kívül más érdemleges esemény nem volt. Páran azt hitték, valaki tojást hozott magával, de kiderült, citrom van a szatyrában. Biztos bevásárlásból hazafelé tért be egy kicsit a Gyurcsány-fórumra. A végén is volt még egy kis zavar, miután a Himnuszt meghallgatták az egybegyűltek, próbálták leültetni a nézőket, hogy jönnek a kérdések, de a pártelnök a színpadon keresztül a függöny mögé távozott, így inkább kinyitották a színházterem ajtaját és kiengedték a tömeget. Egy elveszett sapka még kereste gazdáját az egyik sor szélén, de viszonylag hamar megtalálta a tulajdonosa. A DK kampányüzemmódba kapcsolt, a kőbányai fórum rendzavarás és provokáció nélkül véget ért.

Ajánlom

További belföldi híreink