Itthon

2017-10-31 06:03:00

Az orvosok újra kérdeznek, de sokaknak nem tetszik a változás

"Az új jogszabály úgy szörnyű, ahogy van." Ezt nyilatkozta a Népszavának egy adatvédelmi szakértő az új egészségügyi kartonról. Egy, a napokban megjelent rendelkezés szerint ugyanis júniustól jóval részletesebb adatokat kell majd nyújtaniuk a háziorvosoknak a betegekről. Az adatvédelmi biztos szerint a jogszabály rendben van. Az viszont mindenképp kérdés a háziorvosok szerint, hogy ki végzi majd el a plusz adminisztrációs feladatot. További részletek a videóban.

A törzskarton kitöltése már legalább húsz éve a házi orvosok napi munkájához tartozik, de arra a kérdésre, hogy az új adatokat hogy kell majd bevinni a rendszerbe még senki nem adott választ.

Az ATV Híradó által megkérdezett háziorvos szerint a nővéreknek is jogosultságot kellene adni a kérdőívek kitöltéshez. Ezekben egyébként olyan érzékeny kérdések is szerepelnek mint, hogy a beteg milyen viszonyban van az alkohollal, dohányzik -e, sőt még arra is választ várnak, hogy milyennek látja a jövőjét.

Ez a háziorvos szerint a kérdőívek továbbítása után adatvédelmi aggályokat is felvet. 

Az egészségügyi államtitkár Ónodi - Szűcs Zoltán szerint, ahogy erről a Népszavában nyilatkozott a törzs kartonra azért van szükség, mert a válaszokból lehet kiszámolni az egészségügyi ellátások költségeit.   

Az adatvédelmi biztos szerint a kérdőív rendben van - ahogy fogalmazott - megfelel a célhoz kötöttség követelményének. Péterfalvi Attila azt mondta, vannak olyan kérdések, amelyeknek a megválaszolása önkéntes. A jogszabály véleményezés közben azt is leírtuk, hogy erről fontos tájékoztatni az érintettet.

Ez még a kérdőív kitöltése előtt kötelező. A rendelet szerint a háziorvos még egy másik háziorvos kollégájának sem adhatja át az adatokat az érintett hozzájárulása nélkül. A feltöltött adatokhoz Péterfalvi szerint illetéktelenek nem férhetnek hozzá.

atv.hu

 

 

Szavazzon Ön is a Nap kérdésére:

További belföldi híreink