Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-30 18:50:00

Így hozták össze a kéményseprők az ellenzéki pártokat

Kéményseprők, szakmai szervezetek és ellenzéki politikusok közösen tiltakoztak hétfőn reggel a Parlament előtt azért, mert szerintük a kötelező kéményseprés eltörlése emberek százezreit sodorja életveszélybe, és ellehetetleníti a kéményseprő szakmát. Az elmúlt fűtési szezonban 28 ember halt meg szén-monoxid mérgezésben.

A kötelező kéményseprés megszüntetése ellen tiltakozó szakemberek, szakszervezeti vezetők és az ellenzéki pártok képviselői hétfőn még utoljára próbálták meg felhívni a döntéshozók figyelmét arra, milyen veszélyekkel járhat a törvénymódosítás.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke szerint a mentőknél senki nem tudja jobban, milyen szörnyű és alattomos halált okozhat a szén-monoxid mérgezés.

A tiltakozáson az ellenzéki pártok is közös nevezőre jutottak. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta, "ez a mai demonstráció más, mert nem politikai rendezvényről van szó. De még csak nem is fizetésemelésért, vagy jobb munkakörülményekért állnak itt önök, hanem azért, hogy megvédjék az önökre bízott emberek életét és biztonságát. Még egyszer tisztelet és köszönet érte."

A Párbeszéd részéről Szabó Tímea társelnök hangsúlyozta, "minden évben ti garantáltátok, garantáljátok az én családom biztonságát is. Ezért hálás vagyok. Csak felmerül a kérdés, hogy akkor vajon, ha az én családom biztonságát és a mi családjaink biztonságát eddig tudtátok garantálni, akkor vajon a kormánynak mi ezzel a baja?"

Az LMP-s Demeter Márta kijelentette, "a katasztrófavédelem sajnos képtelen volt megfelelően ellátni a kéményellenőrzési feladatokat, és erre az a kormányzat válasza, hogy megszünteti magát a feladatot."

 A Jobbikot Szilágyi György képviselte. Mint mondta, "szégyenkezve, szomorúan és dühösen állok most itt előttetek. Szégyenkezve, mert én is országgyűlési képviselő vagyok, annak az országgyűlésnek a tagja, amely – ne legyen kétség – a Fidesz-KDNP-s szavazatokkal meg fogja szavazni ezt a törvényt, hiszen nem hallgatnak a józan észre."  

A kötelező kéményseprés eltörléséről szóló törvényjavaslatot Áder János ugyan visszaküldte az országgyűlésnek megfontolásra, ám ha a képviselők kedden újra megszavazzák, a köztársasági elnök kénytelen lesz azt aláírni.

atv.hu

További belföldi híreink