Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-27 11:26:00

Hétfő reggel tüntetnek a kéményseprők a Kossuth téren

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke a Hit Rádió, Középpont című műsorában jelentette be, hogy hétfőn 08:30-kor a Parlament előtt tüntetnek a törvénymódosítási javaslat elfogadása ellen. Elmondása szerint az egész ellenzék és a jövő nemzedékek szószólója is mögéjük állt.

Hétfő reggel tüntetnek a kéményseprők a Kossuth téren

Mint arról beszámoltunk: Áder János köztársasági elnök visszaküldte az Országgyűlésnek azt a törvényt, amely megszüntetné a családi házak kötelező kéményseprői-pari ellenőrzését. Az államfő emellett jogalkotási, jogszabály-szerkesztési kifogást is emelt a törvénnyel kapcsolatban, és arra kérte az Országgyűlést, hogy tárgyalja újra a jogszabályt, majd jelzései megfontolásával fogadja el ismét. Ehhez képest az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága ugyanakkor érdemi változtatás nélkül fogadta el ismét az Áder által visszaküldött törvényt.

A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke korábban a Startban azt mondta:

meg akarják védeni a családokat a felelőtlen politikusoktól, ezért szerveznek demonstrációt, ahol a teljes ellenzék mögéjük állt. Jelenleg kötelező Magyarországon is a kémények felülvizsgálata, a törvény ezt állította át önkéntes alapra.

Az érdekképviseleti vezető korábban az ATV-ben elmondta: vannak olyan országok, ahol egyáltalán nem ellenőrzik a kéményeket, de meglepetésre nem keleten, sokkal inkább nyugaton kell keresgélni az ilyen országokat. Vámos szerint az olyan nyugati országok jelenthetnek negatív példát, mint Hollandia, Belgium vagy éppen Franciaország, ahol állítása szerint „többezres a kéménytüzek száma, több tízes, százas a kategória a szén-monoxid-mérgezések tekintetében.”

„Szlovákiában sokáig nem volt kötelező a kéményellenőrzés. Amikor a Fico-kormány érzékelte a problémákat, tavasztól ismét kötelezővé tették, sőt megnövelték az ellenőrzési periódusok számát. Egy felelős döntéshozó a statisztikákra odafigyel, és ez alapján hozza meg a döntéseit” – magyarázta.

atv.hu

További belföldi híreink