Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-26 14:31:00

November 10-én kezdődhetnek a bértárgyalások a Metróval

November 10-én konkrét formális bértárgyalások kezdődnek a Metro áruházlánccal – tudatta az atv.hu-val Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) leköszönő elnöke. Noha posztjáról leköszön, az áruházzal ma délelőtt 11 órakor kezdődött tárgyaláson még jelen volt. Hozzátette: pár héten belül a Penny Markettel is bértárgyalásra kerülhet sor.

November 10-én kezdődhetnek a bértárgyalások a Metróval

Karsai Zoltán, a KASZ új elnöke reggel azt mondta, hogy a Metróval előzetes tárgyalásra kerül sor csütörtök 11 órakor, amelyen kiderül, hogy kapott-e felhatalmazást a vállalat az anyacégtől arra, hogy bértárgyalásokat folytasson az ősszel.
Sáling József úgy nyilatkozott portálunknak: „valóban előzetes megbeszélés történt, hogy sor kerül-e érdemi bértárgyalásra, vagy pedig a cég korábbi ajánlatát tekinti mérvadónak, és azzal lezártnak tekinti az ügyet. Abban állapodtunk meg, hogy amit ők korábban közöltek, az egy minimum program, egyébként megértették, hogy formális bértárgyalást akarunk rendezni, ezért ez november 10-én meglesz, csapatostul érkezünk. Kicseréljük az adatokat, hogy mit szeretnénk, mit kérünk”- fogalmazott.

Most még számok nélkül érkeztek tárgyalni, hiszen a hangsúly azon volt, hogy egyáltalán megkezdődhetnek-e az éles tárgyalások a Metróban dolgozó alkalmazottak béreiről. „Az volt a kérdés, hogy van-e az anyacégtől felhatalmazásuk a bértárgyalásra. A válaszuk az volt, hogy igen, és november 10-én találkozunk. 10-én tehát részletes bértárgyalás lesz adategyeztetéssel, munkakörökkel stb. Ott leszünk körülbelül öten”- tette hozzá Sáling.

A célt elérték a leköszönő elnök szerint. Márpedig azt, hogy formális tárgyalásokat folytassanak a vállalattal, hiszen eddig ilyen nem volt. Kerestük az ügyben a Metrót is, közölték, "minden segítséget és írásban tőlük kért információt megadunk ahhoz, hogy a KASZ világosan ki tudja alakítani a METRO dolgozók helyzetével kapcsolatos álláspontját és meg tudja fogalmazni az igényeit, hogy ezekről november 10-én elinduljanak a hivatalos egyeztető tárgyalások". Hozzátették: "a tárgyalások eredményét nem tudjuk előrevetíteni, de azon leszünk, hogy a valós dolgozói igényeket meghallgatva és megfontolva, azokra megoldást találjunk".

Sáling egyébként elárulta azt is, hogy 1-2 héten belül a Penny Markettel is bértárgyalásokra kerülhet sor.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, nem olyan régen a Tescóval tárgyalt a két szakszervezet, több alkalommal is. Először elmaradt a megegyezés, de végül október 13-án megállapodás született a Tesco, és a két szakszervezet, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) között. Közös közleményükben ismertették, hogy a megállapodás tartalmazza mind a bérnövekedést, mind a munkaerő toborzást.

 

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap kérdésére:

Ajánlom

További belföldi híreink