Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-26 12:13:00

Bocsánatot kért Marton László

A rendező közölte: most megértette, hogy vannak, akik úgy gondolják, oly módon közeledett hozzájuk, vagy olyat cselekedett, amivel megsértette őket. Sárosdi Lilla az ATV Híradójától tudta meg a hírt, a bocsánatkérést elfogadta.

Közleményt adott ki csütörtök délután Marton László. A rendező nyilatkozatát változtatás nélkül közöljük:

"Az elmúlt napokban napvilágot látott, személyemet érintő hírek mindent összetörtek körülöttem. Nem kímélték sem a családomat, sem a munkámat, sem önnön magamat. Igyekeztem egész életemben teremteni, alkotni és átadni. Mindez most megsemmisült, olyan - nagyrészt névtelen - közlések alapján melyekben egyoldalú értékelések is találhatók.

Pályám során arra törekedtem, hogy másokat ne bántsak, hanem segítsek. Úgy a színpadon, mint azon kívül. Soha nem akartam egy másik embert megalázni.

Most megértettem, hogy vannak, akik azt gondolják, úgy érzik, hogy oly módon közeledtem hozzájuk és olyat cselekedtem, amivel megsértettem őket.

Ezúton üzenem minden névvel vagy név nélkül megszólaló személynek, hogy bocsánatot kérek, ha olyat tettem vagy úgy viselkedtem, amivel megsértettem, nehéz helyzetbe hoztam őket. Tisztelettel kérem bocsánatkérésem elfogadását.

Bocsánatkérésem mellett, továbbra is a Vígszínház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendelkezésére állok, hogy hallgassák meg vezetői, rendezői és tanári működésemmel kapcsolatban a társulat tagjait, a színház dolgozóit, valamennyi volt és jelenlegi tanítványomat.

Marton László"

Sárosdi Lilla az ATV Híradójától tudta meg a hírt, majd ezt követően azt nyilatkozta, “példaértékűnek és paradigmaváltónak tartom, hogy Marton kiállt és őszintén elismerte tettét és képes volt bocsánatot kérni.”

A botrány

Ahogy az atv.hu többször is beszámolt róla, október 14-én robbant ki a botrány, amikor Sárosdi Lilla színésznő kiállt a nyilvánosság elé, hogy elmondja, 20 évvel ezelőtt egy még ma is aktív, ismert rendező zaklatta szexuálisan. Pár nappal később, a Facebookon keresztül meg is nevezte állítólagos zaklatóját: „az illető Marton László, a Vígszínház egykori igazgatója, rendező és egyetemi tanár” - mondta.

sárosdi lillaSárosdi Lilla


"Rágalom"

Ezt követően Marton László közleményt adott ki, melyben azt írta: "Sárosdi Lilla állítása minden valóságalapot nélkülöz. Rágalom! Ezért kénytelen vagyok a megfelelő lépések megtételére". A rendező ugyanakkor lemondott a Vígszínházban főrendezői állásáról és tanári működésének szüneteltetését is kérte a Színművészeti Egyetemen.

Újabb áldozatok

Bejelentését követően először kettő, majd újabb hét áldozat jelentkezett, akik szintén arról számoltak be, hogy a rendező zaklatta őket. Időközben elhatárolódtak Martontól Molnár Ferenc dédunokái is, mivel a rendező jegyzi a Vígszínházban nagy sikerrel futó A Pál utcai fiúk című darabot.

Bocsánatkérést vártak

Ezt követően a Független Hírügynökség számolt be róla, hogy ügyvédje tanácsára vélhetően eláll a pertől Marton, amire Sárosdi Lilla az ATV Híradójában reagált. A színésznő elmondta, hogy nem lepődött meg a híren, de továbbra is bocsánatkérést várna a rendezőtől. Sárosdi azt is megjegyezte, tud még olyanokról, akik hasonló szituációba kerültek, de egyelőre nem mernek névvel előállni és elmesélni a történetüket.

Megdöbbentek a Vígszínházban

A történtekkel kapcsolatban közleményt adott ki a Vígszínház is, ahol Marton László rendezőként dolgozott, egészen a botrány kirobbanásáig. Ebben közölték, hogy "a Vígszínház társulatát mélységesen megdöbbentették a Marton Lászlóval, a színház egykori igazgatójával kapcsolatos vádak" és kifejezték együttérzésüket és támogatásokat mindazok felé, akik érintettek az ügyben. Mint írták, a Vígszínház elítél minden ilyen jellegű cselekményt, eddig is eltökéltek volna, de mostantól még nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy elejét vegyék az ilyen ügyeknek.


eszenyi enikőEszenyi Enikő
Eszenyi nem értesült ilyen esetről

Eszenyi Enikő, a színház igazgatója a bérleteseknek külön levelet írt, melyben közölte, valamennyiüket megdöbbentették a hírek, amik napvilágot láttak Marton Lászlóról. "Jómagam 35 éve dolgozom a Vígszínházban, amelynek 2009 óta vagyok az igazgatója, ez idő alatt nem értesültem ilyen, vagy ehhez hasonló esetről"- szögezte le Eszenyi. Az ügy miatt egyébként el is marad Ibsen A vadkacsa című darabjának a bemutatója a Vígszínházban, melyet december 15-ére terveztek és amely darabot szintén Marton László rendezett.

Eszenyi kijelentését egyébként pont a mai napon cáfolta Fáy Miklós, a publicista ugyanis állítja, hogy van olyan közös ismerősük, aki beszélt a Vígszínház igazgatójával arról, hogy a főrendező zaklatta a színésznőket.

atv.hu

 

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap kérdésére:

Ajánlom

További belföldi híreink