Itthon

Gyurcsány a Fideszről, Orbán homo brüsszelicusról beszélt - frissül

Balog Zoltán: A romák is harcoltak a magyar szabadságért 1956-ban
október. 23. hétfő 20:10

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn Berlinben mondott ünnepi beszédet.

A miniszter hangsúlyozta: a romák számára természetes volt, hogy kiállnak a szabadságért, amikor meghallották a forradalom legendás jelszavát, miszerint "Aki magyar, velünk tart!", hiszen tudták, hogy ez nekik is szól, mert "egyszerre voltak magyarok és romák".   

Az október 23-i megemlékezést a német főváros egyik legrangosabb belvárosi színházában, a Theater am Kurfürstendammban tartották, ahol bemutatták az első roma musicalként ismert Somnakaj című darabot.   

Ünnepi köszöntőt mondott Johannes Singhammer, a német szövetségi parlament (Bundestag) alelnöke, aki hangoztatta, hogy a magyarok meghatározó hozzájárulást adtak "Európa feltámadásához". Köszöntőt mondott Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke is, aki kiemelte: fontos jelzés, hogy a megemlékezés szervezői a magyar nemzeti ünnep alkalmából "offenzívan felmutatják" a kisebbség iránti szolidaritásukat.

Ennyien lehettek a megemlékezéseken
október. 23. hétfő 19:59

Ahogy tudósítónk is beszámolt róla, a központi ünnepségen, melyen Orbán Viktor is beszédet mondott a Terror Háza előtt, több ezren lehettek. Az MTI szerint tízezer fős volt a létszám, miközben a délelőtti közös ellenzéki koszorúzáson 30-40-en vettek részt, a Jobbik Corvin közben tartott megemlékezésén mintegy kétszázan, a DK születésnapi és október 23-i ünnepségén néhány százan, az LMP debreceni ünnepségén mintegy 50-en, a Párbeszéd és az Együtt megemlékezésén - amelyet egy kávézóban tartottak végül - néhány tucatnyian voltak jelen.

Kampányt indít a Momentum
október. 23. hétfő 19:28

A helyi problémák mellett, az országos problémákkal is foglalkozniuk kell – véli a Momentum elnöke, majd a párt programját foglalta össze. Számukra nem az a kérdés, hogy az ellenzék, hogyan osztja meg szavazóit, hanem, hogy meggyőzzék a politikai árvákat.

Indítanak egy társadalmi célú, pártsemleges, a szavazás fontosságára felhívó kampányt, ilyen utoljára 10 éve volt – ismertette.

„Egy nagy különbség van 56-hoz képest, akkor tankok ellen kellett harcolni, a változás ma sokkal könnyebb. 1956 hősei megirigyelnék könnyű dolgunkat, ne hagyjuk őket cserben” – zárta beszédét a párt elnöke.

Fekete-Győr: nem állunk meg, amíg nem lesz rendszerváltás
október. 23. hétfő 19:23

Fekete-Győr András a Momentum megemlékezésén arról beszélt, hogy tisztelik nemzeti hőseiket, és sosem voltak besúgók, hogy zsarolhatóságtól kelljen rettegniük. „Nem baj, ha sokan támadnak minket, nem baj, ha harcunk sokaknak kilátástalannak tűnik. Nem állunk meg, amíg meg nem csináljuk a rendszerváltást” – mondta a Momentum elnöke. Hozzátette, nem hiszi, hogy azok, akik a rendszerváltókra szavaztak, erre szavaztak.

Majd idézte Orbán Viktor beszédét, ennek kapcsán azt mondta, nem fogják hagyni, hogy bárki elvegye a szabadságukat.

„Nem adhatjuk fel, hisszük, hogy a cselekvés ereje el fogja hozni a változást Magyarországra” – mondta Fekete-Győr. 

Nézze itt élőben Fekete-Győr András beszédét
október. 23. hétfő 19:17

"Rejtőzködő elnyomás van"
október. 23. hétfő 19:13

Magyarországon diktatúra nincs, de rejtőzködő elnyomás van Orosz Anna szerint. Akkor, amikor nem mersz elmenni egy ellenzéki párt gyűlésére, amikor tudod, hogy a pályázatnak megvan a győztese, stb. Lehetséges olyan társadalom, ahol senki nem tehet meg bármit. A vak komondoros polgármester, Mészaros Lőrinc szerinte ugyanannak az elnyomásnak a része, mint az elmúlt időszakban kirobbant szexuális zaklatási és erőszak-ügyek. A jövőnket most írjuk, ehhez pedig most kell meghallgatnunk egymást. Hozzáteszi: liberálisként konzervatívokkal, jobboldaliként baloldaliakkal, belvárosiként határon túli honfitársainkkal kell szót érteniük.

Orosz Anna
október. 23. hétfő 19:07

Sárosdi Lillát idézi a szőnyeg alatt fekvő hullákról. A Momentum elnökségi tagja reméli, a jövő generációja nem a #metoo, hanem a #menever generációja lesz. Olyan véleményeket idéz, amelyek szerint az áldozat felelős a szexuális zaklatásért. Hangsúlyozza: a törésvonal nem férfiak és nők, hanem erőszaktevők és áldozatok között húzódik.

VIP-fröccsök és trafikok
október. 23. hétfő 19:02

Soproni Tamás zárásként még elmondja, hogy nem a fesztiválok VIP-fröccseiért, nem a trafikokért és nem a bársonyszékekért akarnak politizálni. Göncz Árpádot idézi 1990-ból, miszerint azokért, akikért ki kell állni, mert magukért nem tudnak.

Szél Bernadett beszédet mond
október. 23. hétfő 19:00

A magyar nemzet szabadságra született - hangoztatta a Lehet Más a Politika (LMP) miniszterelnök-jelöltje hétfő este Debrecenben, pártja '56-os megemlékezésén.

"Mi csak szabadságban és függetlenségben tudunk kiteljesedni, csak szabadságban és függetlenségben tudjuk az erőinket, a kreativitásunkat kibontakoztatni" - mondta Szél Bernadett a Debreceni Egyetem (DE) központi épülete előtt tartott megemlékezésen, mintegy ötven ember előtt.   

Az ellenzéki politikus arról is beszélt: ma Magyarországon új politikára van szükség, amely "az emberekhez szól, az emberekre összpontosít, és emberléptékű". Szerinte ma minden esély megvan arra, hogy 2018-ban új időszámítás kezdődjön Magyarországon.

Vagyonosodásik visszamenőlegesen
október. 23. hétfő 18:58

Soproni arról is beszél, hogy a magyarok kiábrándultak, az új szereplőktől se várnak mást, mint amit az elmúlt 27 évben kaptak. Szigorúan elszámoltatjak az elmúlt évek felelőseit- ígéri. A kommunista rendszer és a 2010 előtti időszak felelőseit is elszámoltatják. Minden országgyűlési képviselő ellen vagyonosodási eljárást indítanak visszamenőleg- jelenti be. Csatlakoznak az európai ügyészséghez is- teszi hozzá.