Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-21 10:59:00

Megtaláltuk a családot, akik Őcsénybe mentek volna pihenni

Őcsény. Gyakorlatilag jelkép lett ez a falu. Azt gondoltuk, hogy miután az egész ország és a fél világ megismerte ezt a kis Tolna megyei települést, visszamegyünk és megnézzük, változott-e valami. Közben megtaláltuk - a magyar sajtóban először- azt a családot, amelyik szobát kapott volna az őcsényi panzióban. A Heti Napló riportja.

Megtaláltuk a családot, akik Őcsénybe mentek volna pihenni

A fiatalember családjának egy részét kiírtották a tálibok, szakácsként dolgozik egy budapesti étteremben. Három hónapja él Budapesten fiatal feleségével és kisfiúkkal, előtte másfél éven keresztül menekültek. Afganisztánból Iránba, Görögországból Macedónián át Szerbián keresztül Magyarországig. A gyereket végig a nyakukban cipelték, szinte éjjel- nappal meneteltek. Ghayoor Durandish a Heti Napló stábjának azt mondta, ha lenne rá lehetősége, akkor sem menne vissza soha többé Afganisztánba, mert megölnék. A férfi és családja időközben hivatalos menekültstátuszt kapott a magyar államtól.

„Én legálisan vagyok itt Budapesten, nem illegálisan (…) nem csak úgy átugrottam itt a falon”

- magyarázta. Durandishnek hat fiú és hat lány testvére van. Azt mondja, szó sincs arról, hogy őket is vitte volna Őcsénybe pihenni. Merthogy legtöbbjükről azt sem tudja például, élnek-e és ha igen, hol.

„Egyet láttam, de hogy az volt-e, azt nem tudom”

Bár nyaralni végül nem mentek menekültek Őcsénybe, a helyiek továbbra is tele vannak előítélettel. „Állítólag nem hozzák őket ide, de nekünk a véleményünk nem változott”- nyilatkozta kameránknak Kocsis Jánosné, aki az ATV-n korábban bemutatott falugyűlésen az egyik leghangosabb szószóló volt. Egy másik lakót arról kérdeztünk, minek köszönhető az előítélet. „Fogalmam sincs, mindenki félti a saját kis biztonságát”- válaszolta. A szintén Őcsényben élő Eta nénit arról faggattuk, találkozott-e már valaha menekültekkel.

„Nem láttam. Egyet láttam, de hogy az az volt-e, azt nem tudom, egy jó nagy darab ember volt”

- válaszolta. Egy másik lakos azt mondta: „azon már nehogy ríva fakadjak, hogy nem tudott elmenni nyaralni. Hát én sem tudtam elmenni nyaralni”.

A panziós fél az „anyatigrisektől”

A múltkori falugyűlés után a panzió tulajdonosát megfenyegették és kiszúrták kocsijának kerekeit. Fenyvesi Zoltán azóta már vett új gumikat, de még mindig fél, hogy éjszaka megtámadják. Arról kérdeztük, rosszul érzi-e magát, hogy visszakozott a meghívástól. „Igen, rosszul érzem magam, tulajdonképpen árulásának érzem az ügyet. Azok az asszonyok nagyon félelmetesek voltak, én félek a felhevült anyatigrisektől”- válaszolta.

Aláírásgyűjtés a volt polgármesterért

Fülöp János polgármester, látva a szinte háborús hangulatot, lemondott. „Úgy éreztem, hogy ez idő alatt engem hátba szúrtak”- mondta. Hozzátette: rossz kép alakult ki Őcsényről és azt gondolta, az ő személye nem alkalmas arra, hogy ezt áthidalják. De Fülöp Jánost visszasírják a helyiek. Az egyik boltban például aláírásokat gyűjtenek azért, hogy ismét ő legyen a polgármester. Erre van is esély. Fülöp az ATV-nek azt mondta, mivel változott a képviselőtestület összetétele, elképzelhető, hogy újra elindul. Az időközi polgármester választás december 17-én lesz.

atv.hu

További belföldi híreink