Itthon

2017-10-21 07:55:00

Lengyel Anna a zaklatásokról: „tudnék neveket mondani”

Mindenki mindenkit ismer a színház világában, mert ez egy zárt világ – ezzel magyarázza Lengyel Anna, hogy előfordulhatnak a Sárosdi Lilláéhoz hasonló molesztálós esetek.

A dramaturg arról is beszélt az ATV Egyenes Beszédben, hogy akár ő is tudna neveket mondani a színházi vezetők közül, akik szintén szexuálisan zaklattak színészeket a múltban. Lengyel Anna szerint Marton Lászlónak farkas falkaként estek neki, de eljött az idő, hogy másokról is kiderüljenek a sötét titkok.

Nagyon hasznos lenne, ha más nevek is elhangoznának, hogy a jelenségről beszéljünk, hogy az így keletkezett tudást használhassuk arra, hogy megismerjük: hogyan működnek a rendszerek – fogalmazott a dramaturg.

A megszólalásom oka, az volt, hogy Marton László azt mondta, hogy rágalom, amit Sárosdi Lilla állít

– indokolta a döntését Lengyel Anna. Arra emlékszik, hogy 13-15 éve, amikor a Krétakörben volt dramaturg, elmesélte neki a történetet Sárosdi Lilla. „Aki ismeri Sárosdi Lillát, és én ismerem, biztos abban, hogy Lilla igazat mondott”- tette hozzá.

A Vígszínház által nyilvánosságra hozott állásfoglalást klasszikus dodonai nyilatkozatnak tartja, a Katona József Színház nyilatkozata szerinte rendben van.

Arról is beszélt, hogy a kettős mérce abban van, mit fogadunk el normálisnak. Ez egy kicsi ország, kicsi a szakma, a kiszolgáltatottság ezért nagyobb ebben a körben- magyarázta. Megemlítette:

simán el tudja képzelni, hogy Marton László nem is emlékszik erre az esetre, de az csak ront a helyzetén, mert akkor neki ez a történet nem is volt emlékezetes.

Lengyel Anna tudja magáról, hogy súlyosan romantikus, de fenntartotta: az fantasztikus lenne, ha valaki előállna a saját maga történetével. „Én még mindig azt remélem, hogy Marton László meggondolja a dolgot és nem fenyeget perrel, hanem bocsánatot kér”- mondta.

A tágabb kontextus azonban legalább ilyen fontos. Azt kell feldolgoznunk, hogy miként lehet ilyen fokon kiszolgáltatva egy fiatalember, diák egyetlen embernek? Az olyan rendszer, ahol ekkora a kiszolgáltatottság, az nagyon veszélyes – véli Lengyel Anna. Hozzátette: „hogy lehet itt szabad művész bárki, ha ennyire egy-egy embertől, az osztályfőnöktől függ?”.

atv.hu

További belföldi híreink