Itthon

2017-10-20 14:59:00

Marton László felfüggeszti oktatói tevékenységét

Áll elébe a vizsgálatnak, de addig nem szeretné, hogy növendékei körében zavar támadjon.

Marton László felfüggeszti oktatói tevékenységét
Marton László

Levelet írt a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgársága számára Marton László osztályvezető tanár. Ebben azt közli, hogy felfüggeszti oktatói tevékenységét „annak érdekében, hogy az általam annyira szeretett növendékek körében semmiféle zavar ne támadjon, a vizsgálatig, amelynek állok elébe”.

Marton azt is kijelentette, hogy „a személyemmel kapcsolatos állítások valótlanok”.

A rektor a felfüggesztés bejelentését elfogadta - olvasható az egyetem honlapján.

Korábban az intézmény azt közölte, hogy "sem hatásköre, sem joga, sem lehetősége nincs", hogy eldöntse, melyik felel meg a valóságnak a két, egymásnak ellentmondó állítás közül. "Mindaddig, amíg független hatóság nem állapít meg jogsértést, az egyetemnek nincs joga lépni az ügyben. Ugyanakkor evidencia, hogy bármilyen bizonyítást nyert jogsértés vagy erkölcsi vétség esetén az elkövetővel szemben az egyetem a megfelelő szankciókat alkalmazza"- írták honlapjukon.

Ahogy beszámoltunk róla, Sárosdi Lilla színésznő tegnap Facebook-videóban állt a nyilvánosság elé és elmondta, Marton László az, akiről beszélt az elmúlt napokban. Október 14-én robbant ki a botrány, amikor a színésznő elmondta, 20 évvel ezelőtt egy még ma is aktív, ismert rendező zaklatta szexuálisan. A közösségi oldalán közzétett bejegyzésben akkor részletesen elmesélte, hogy egy próba után az akkor még név nélkül említett rendező egy barátjával elvitte kocsikázni, ő pedig nem merte megkérdezni, hova indulnak.

Elmondása szerint valahol a Margit hídnál járhattak, amikor az illető feltérdelt, és akkor ott volt előtte a férfi nemi szerve és azt kérte, puszilja meg. Nem tette meg, elsírta magát, és közölte, ő ezt nem csinálja. Később egy kietlenebb helyen a barát örömet szerzett magának, majd Sárosdi Lillát hazavitte.

„Azért állok a nyilvánosság elé, mert egyre nagyobb a nyomás azzal kapcsolatban, hogy ki ez az illető”- közölte tegnap Sárosdi Lilla. Elmondta, hogy az utóbbi időben nagyon sok ember állt ki mellette és adott erőt neki, ezért úgy érzi, tartozik nekik azzal, hogy kimondja a nevet.

„Az illető Marton László, a Vígszínház egykori igazgatója, rendező és egyetemi tanár”- mondta. Hozzátette: nem bosszút akarok és nem akarja lejáratni a szakmáját. „Büszke vagyok a szakmámra. De nagyon sok színésznő él nehéz történetekkel, súlyos titkokkal, amiket nem mernek elmondani, mert félnek. Félnek attól, hogy kiközösítik őket, hogy nem kapnak munkát. Hogy nem veszik őket komolyan, hogy nincs hova fordulniuk. És nemcsak a színház és a film területén, hanem mindenhol. És nemcsak a nők esetében, hanem a férfiak esetében is”- mondta Sárosdi, majd hozzátette: „ne hagyjatok magunkra. Köszönöm”

Később Marton László közleményt adott ki, melyben azt írta: "Sárosdi Lilla állítása minden valóságalapot nélkülöz. Rágalom! Ezért kénytelen vagyok a megfelelő lépések megtételére".

atv.hu

További belföldi híreink