Itthon

2017-10-18 17:52:00

Keményen nekiment az államtitkár az amerikai ügyvivőnek

Magyar Levente szerint több probléma is van David Kostelancik keddi beszédével, be is kérették a Külügyminisztériumba.

Keményen nekiment az államtitkár az amerikai ügyvivőnek

Az ideiglenes amerikai ügyvivőnek a sajtószabadságról tett nyilatkozata és az ahhoz hasonló megnyilvánulások nem értelmezhetőek másként, mint kéretlen beavatkozásként a magyar belpolitikába- nyilatkozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán.

Magyar Levente budapesti sajtótájékoztatóján reagált David Kostelancik szavaira, aki a nagykövetség honlapjára feltöltött (https://hu.usembassy.gov/hu/sajtoszabadsag-maradando-ertekek-dinamikus-mediakornyezetben/) beszéde szerint "a magyar sajtószabadság aggasztó állapotáról" és a kormány ezzel kapcsolatos felelősségéről beszélt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének rendezvényén.

Az államtitkár szerint "a rossz emlékű goodfriendi hagyomány útjára lépett" az ügyvivő, amikor nagy nyilvánosság előtt hosszan értekezett a magyar sajtószabadság állapotáról, annak általa vélelmezett hiányosságairól.

David Kostelancik beszédével több probléma is van - hangsúlyozta. Egyrészt, senki nem kérte, hogy nyilatkozzon. Másrészt, semmilyen morális és politikai felhatalmazással sem rendelkezett. Harmadrészt pedig, Magyarország szuverén államként kikéri magának, hogy bármely ország ilyen módon beavatkozzon a néhány hónap múlva esedékes parlamenti választásába- sorolta Magyar az MTI tudósítása szerint.

A kormány minden, magyar belügyet érintő, valótlanságokon alapuló megnyilatkozást a jövőben is a leghatározottabban visszautasít majd - jelentette ki Magyar Levente. Közölte: az ügyvivőt még az éjszaka bekérették, és reggel megvitatták vele a szóban forgó kérdéseket, kifejezték a tiltakozásukat. Tájékoztatták arról, hogy milyen kifogásaik vannak a keddi "szereplésével" kapcsolatban, és nyomatékosították: elvárják, hogy az ilyen nyilatkozatok ne ismétlődjenek meg, ugyanis rombolják a kétoldalú kapcsolatokat, a bizalmat.

Az államtitkár szerint elfogadhatatlan, hogy bárki minősítgesse a magyar demokráciát, hiszen Magyarország sem veszi a bátorságot arra, hogy megfogalmazza az álláspontját más államok belügyeiről. A kormány sem teszi közzé az amerikai belpolitikáról vagy az emberi és szabadságjogok tengerentúli helyzetéről alkotott véleményét, bár van ilyen - emelte ki.

Magyarország továbbra is a lehető legkonstruktívabb kapcsolatokra törekszik az Egyesült Államokkal, azonban "rendkívüli módon meg fogja nehezíteni a munkát", ha a jövőben hasonló nyilatkozatok születnek 

- mondta, hozzátéve: nemcsak azt várják el, hogy a valótlanságok állításától tartózkodjanak az amerikaiak, hanem azt, hogy egyáltalán ne kommentálják a magyar folyamatokat.

Ha már mindenképpen meg akarnak szólalni a sajtószabadságról, foglalkozzanak például azzal, hogy "különböző politikai mozgalomcsírák megszállják" nekik nem tetsző honlapok szerkesztőségét, zavarva a munkát, vagy azzal, hogy Ukrajnában éppen most építik le a kisebbségi jogokat egy olyan szintre, "amelyet még a Szovjetunió sötét uralma alatt sem tapasztaltunk".

Kérdésre Magyar Levente azt mondta, a diplomaták jellemzően utasításra cselekszenek, ezért nyilvánvalóan jelen esetben is így történt. Ez azt jelenti, hogy "a külügyminisztérium egyes berkeibe még nem érkezett el" a szemléletváltás, amelyet az amerikai elnök meghirdetett.

Egy másik kérdésre úgy felelt: jelenleg elégséges válaszlépésnek gondolják, hogy bekérették David Kostelancikot, és közölték vele, hogy elfogadhatatlannak tartják a nyilatkozatát. 

A találkozó hangulatából és végkicsengéséből az államtitkár azt szűrte le, hogy az amerikai fél tudomásul vette a magyar álláspontot, és a jövőben remélhetőleg nem lesz szükség hasonló beszélgetésre.

Magyar Levente azt mondta: az ügyvivő kedden nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy van-e Magyarországon sajtószabadság, amivel azt sugallta, hogy nincsen. A szerdai találkozón sem fogalmazott egyértelműen, ugyanakkor azt fejtegette, hogy a magyar sajtópaletta változatos, bár bizonyos kísérletek ennek elnyomására irányulnak, tette hozzá, kijelentve: szerint Magyarországon senki sem korlátozza a sajtószabadságot.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink